Bătrîncea recunoaște că proiectul preşedintelui Dodon privind modificarea Constituţiei este o „datorie politică” a PSRM

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dizolvarea actualului Parlament este o „datorie politică” atât a președintelui Igor Dodon, cât și a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, spune deputatul socialist Vlad Bătrîncea. În opinia acestuia, șeful statului a inițiat procedura de modificare a Constituție astfel încât Legislativul să poată fi dizolvat conform mai multor prevederi, deoarece este convins că „marea majoritate a cetățenilor doresc alegeri anticipate”.

Bătrîncea spune că președintele Dodon dorește, prin inițierea procedurii de modificare a Constituției, doar extinderea unei singure atribuții și, anume, a celei care este legată de dizolvarea Parlamentului, în condițiile în care trăim într-o republică parlamentară.

„Aș vrea foarte pe scurt să precizez că nu este vorba despre extinderea atribuțiilor președintelui în relația sa cu Parlamentul, guvernul și așa mai departe. Noi înțelegem foarte bine că astăzi noi lucrăm în condițiile unei republici parlamentare. Este vorba despre extinderea doar a unei singure atribuții și, anume, a celei care este legată de dizolvarea Parlamentului. Este o datorie politică atât a președintelui, cât și a Partidului Socialiștilor. Noi suntem asbolut convinși că marea majoritate a cetățenilor doresc alegeri anticipate. Președintele Republicii Moldova trebuie să aibă mai multe competenţe. Sau legea trebuie să-i ofere mai multe cazuri concrete în care poate fi dizolvat Parlamentul”, a declarat Bătrîncea în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Socialistul recunoaște că șeful statului a pornit la drum, pentru modificarea Consituției, nepregătit, în condițiile în care pe document și-au pus semnătura doar 24 de deputați, iar în Parlament sunt puține șanse pentru a găsi încă 10 semnături.

„Pentru a trece această procedură în Parlament și pentru inițierea precizărilor, este nevoie de 34 de semnături. Deocamdată, avem doar 24 și mai căutăm încă 10 semnături. Desigur, nu suntem foarte optimiști pentru a crede că în Parlamentul actual se vor găsi oamenii care vor dori să-i ofere președintelui asemenea împuterniciri. Noi înțelegem foarte bine că pentru guvernarea acturală, în general, pentru deputații de azi, sondajele opiniei publice sunt un duș rece. Ei înțeleg foarte bine că, în cazul dizolvării Parlamentului, ei nu vor avea nicio perspectivă politică. Respectiv, șansele sunt mici”, mai spune deputatul socialist.

În context, acesta spune că președintele va începe consultările largi cu partidele extraparlamentare de opoziție, cu societatea civilă pentru a hotărî această problemă printr-un referendum.

În opinia vice-președintelui Partidului Platforma „Demnitate și adevăr”, Alexandru Slusari, propunerea președintelui este, însă, o utopie.

„Ceea ce propune președintele este o utopie. Din păcate, din momentul intrării în funcție, el se consultă cu Filip şi Candu, care sunt acum partenerii săi de bază în procesul negocierilor. Mă uit că ei au început să se consulte în legătură cu ambasadorii chiar și noaptea, în regimul preferat al domnului Plahotniuc. Această inițiativă de la bun început este utopică. Dacă domnul Dodon ar avea voința politică de a dizolva acest Parlament, activitatea acestei guvernări, nu doar a Parlamentului, ar fi fost, pur și simplu, blocată deja în primele o sută de zile”, spune Sludari.

Amintim că, la 28 februarie, preşedintele Igor Dodon a lansat o iniţiativă de modificare a Constituţiei, astfel încât şeful statului să aibă dreptul de dizolvare a Parlamentului, în afară de circumstanţele prevăzute de actuala Constituţie. Dodon spune că prin această iniţiativă se dau preşedintelui instrumente de control asupra activităţii Parlamentului şi invers, astfel încât să existe un echilibru între Legislativ şi instituţia prezidenţială.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...