"Desenul constă într-o linie dreaptă care se îndreaptă spre centrul unui arc. Am găsit 15 astfel de desene gravate pe acoperişul monumentului", a declarat Uri Berger, unul dintre arheologii participanţi la descoperire.

În pofida clarităţii desenelor arheologii şi cercetătorii încearcă acum să descifreze înţelesul acestui ansamblu artistic, dar nu au ajuns încă la o concluzie.

"Nu există niciun exemplu de astfel de forme gravate într-o piatră în tot Orientul Mijlociu, astfel încât înţelesul lor rămâne un mister", a subliniat arheologul Uri Berger. Monumentul care măsoară 6 metri înălţime, în timp ce piatra cântăreşte aproape 50 de tone.

Situl kibutz-ului Shamir,din nordul Israelului, oferă mărturia existenţei unei culturi organizate din Epoca Bronzului Mediu cu un bine structurat sistem de guvernare capabilă să ridice asemenea monumente, dar care ulterior s-a prăbuşit pentru că nu a lăsat nicio altă dovadă arhitectonică.

"Uriaşul dolmen de la kibutz Shamir indică existenţa unor construcţii publice care aveau nevoie de o mare cantitate de mână de lucru în acea epocă", asigură cercetătorul Gonen Sharen, responsabil cu descifrarea desenelor gravate.