Actualitate

În Moldova nu se produce pâine fortificată în cantităţile planificate

 Angajamentele asumate în cadrul Programului Naţional de combatere a afecţiunilor generate de insuficienţa de fier şi acid folic este îndeplinit pe jumătate. Şi asta deoarece doar două mori dintre cele şase, selectate iniţial şi dotate de UNICEF, fortifică aproximativ 12-15 tone de făină, mult prea puţin pentru o ţară în care fiecare al cincilea copil are anemie.

Începând cu anul 2012, Guvernul a lansat un program naţional de reducere a afecţiunilor determinate de deficienţa de fier şi acid folic, ce urmează să se încheie anul acesta.

„Astăzi pe piaţă noi nu găsim făină fortificată doar în cantităţi foarte mizere, două întreprinderi de morărit au fabricat o cantitate simbolică de 12 şi 15 tone. Pentru anul 2015 au fost importate doar 127 de tone din 35 de mii de tone, deci piaţa nu este asigurată cu făină ca să cerem de la toţi absolut ca să folosească doar făină fortificată”, a declarat Elena Boleac, şefă de secţie, Centrul de Sănătate Publică.

Autorităţile recunosc că programul a fost implementat cu deficienţe. „Au apărut dificultăţi în aspectul de control al produsului finit după fortificare, mai ales din lipsa unui laborator acreditat care ar fi confirmat conţinutul de acid folic şi fier din făină. Am vorbit şi cu producătorii şi există riscuri fiindcă o supradozare cu aceste produse ar putea să creeze dificultăţi pentru sănătate”, a spus Gheorghe Gaberi, directorul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

Unele întreprinderi de panificaţie au decis să se descurce pe cont propriu. „Îmbogăţim însuşi noi făina, apoi conform reţetei, producem produsul fortificat. La moment, din totalul produselor, doar 13 la sută sunt produse fortificate”, spune Svetlana Caraman, tehnolog.

Deficienţa de fier poate duce la dezvoltarea anemiilor şi dereglărilor de metabolism, iar un studiu recent a arătat că 70 la sută din toate anemiile înregistrate în ţară sunt fiero-deficitare.

„Foarte frecvent avem anemiile feriprive şi anemiile prin deficit de acid folic. Afectează copilul în primul rând, fiindcă suferă şi se dezvoltă mai rău în aspect fizic, dar şi intelectual. Cel mai bine se asimilează produsele din carne, care este pe primul loc, apoi poate să fie diferite fructe”, afirmă Luminiţa Suveică, nutriţionist.

Pentru a afla cum s-au cheltuit banii şi de ce nu se produce pâine fortificată în cantităţile planificate, Centrul Naţional Anticorupţie a deschis o cauză penală pe faptul neglijenţei în serviciu.

Sursa: trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *