Detalii din dosarul reținerii fostului guvernator Leonid Talmaci și legăturile acestuia cu Veaceslav Platon

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul guvernator al Băncii Naționale, Leonid Talmaci, a fost reținut ieri, 3 martie 2017, și a primit mandat de arestare pe un termen de 15 zile, urmând a fi deținut în izolatorul CNA. Talmaci este acuzat de procurori că a participat, împreună cu alte persoane, la sustragerea unor mijloace financiare din conturile Asociației Obștești „Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule” (BNAA) deschise la Moldova-Agroindbank (MAIB) și Moldindconbank, bănci controlate în acel moment, prin intermediari, de către Veaceslav Platon.

Ziarul de Gardă a scris în martie 2016 despre tranzacțiile valutare dubioase în urma cărora BNAA a fost prejudiciat cu peste 30 de milioane de lei, motiv pentru care Republica Moldova risca să fie exclusă din sistemul internaţional de asigurări „Carte Verde”. Deși Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a deschis un dosar penal pe acest caz încă la 24 martie 2015, reținerile s-au lăsat așteptate.

Leonid Talmaci este cel mai longeviv guvernator al Băncii Naționale din istoria R. Moldova, fiind șef la BNM din 1991 până în 2009. În 2013, Talmaci a devenit președinte al Asociației Băncilor din Moldova, iar pe 20 ianuarie 2015 a fost numit în funcția de președinte al Comitetului de conducere al Moldindconbank, instituție financiară care peste doar câteva zile, urma să fie implicată în fraudarea resurselor financiare ale BNAA, asociaţie care reuneşte toate companiile de asigurare din Republica Moldova.

Mai exact, la 30 ianuarie 2015, Moldindconbank, la care se afla deja în funcție Leonid Talmaci, încheie cu șeful BNAA, ucraineanul Oleksandr Pinchuk, un contract de depozit prin care banii BNAA, în sumă de 5,32 milioane de lei, sunt plasaţi cu titlu de depozit până în februarie 2018, deşi la data de 30 ianuarie 2015 ucraineanul, conform informaţiilor deţinute de organele de drept, nici măcar nu se afla în R. Moldova.

Ulterior, la 20 februarie 2015, la solicitarea şi prin intermediul lui Pinchuk, reprezentanţii Moldindconbank au reziliat 5 contracte de depozit, după care, în aceeaşi zi, au acceptat cererile de convertire a mijloacelor băneşti din lei moldoveneşti în USD. Într-un caz, banca a acceptat procurarea sumei de 1,16 milioane USD contra sumei de 24,42 milioane lei la cursul de 20,99 lei pentru 1 USD, cursul oficial al BNM fiind de 20,18 MDL/USD. Tot în aceeaşi zi a fost acceptată procurarea sumei de 30347 USD contra sumei de 636983 lei, iar suma totală de 1,19 mil. USD obţinuţi din aceste două tranzacţii a fost acceptată ca şi depozit.

După câteva zile de la efectuarea acestor operaţiuni, în special pe data de 24 februarie 2015, funcţionarii băncii au acceptat cererea lui Pinchuk de reziliere a contractului de depozit, după care au acceptat cererea acestuia de convertire a sumei depozitului în mărime de 1,19 milioane USD în lei moldoveneşti, la cursul de schimb de doar 16,60 MDL/USD, cursul oficial al BNM fiind de 19,43 MDL/USD. Astfel, doar prin aceste operaţiuni de schimb valutar, BNAA a fost prejudiciat cu 5,2 milioane de lei, singurul beneficiar oficial al venitului obţinut fiind Moldindconbank, condusă de Talmaci și controlată de Platon.

În aceeași schemă, alături de Moldindconbank a fost implicată și o altă bancă – Moldova Agroindbank. Și prin intermediul acestei bănci conturile BNAA au fost golite de milioane de lei. Astfel, în perioada 23 — 26 ianuarie 2015, MAIB acceptă ca din conturile BNAA-ului condus de Pinchuk să fie transferaţi, către patru companii de asigurări, „Asito”, „Moldasig”, „Victoria Asigurări” şi „Donaris VIG”, 823 mii de euro, sumă înregistrată în conturile asociaţiei pentru plasarea garanţiei financiare externe, care, ulterior, nefiind plasată, a dus la excluderea Republicii Moldova din sistemul „Carte Verde”.

La 30 ianuarie 2015, Moldindconbank încheie cu Pinchuk un contract de depozit prin care banii BNAA, mai exact 5,32 milioane de lei, sunt plasaţi cu titlu de depozit până în februarie 2018, deşi la data de 30 ianuarie 2015 ucraineanul, conform informaţiilor deţinute de organele de drept, nici măcar nu se afla în Republica Moldova. La 20 februarie 2015, funcţionarii MAIB au acceptat o altă cerere suspectă a lui Pinchuk, de cumpărare din contul bancar în lei al BNAA a valutei în sumă de 537900 USD contra sumei de 11,29 milioane de lei la cursul de 20,99 MDL/USD, cursul oficial al BNM fiind în acea zi de 20,18 MDL pentru 1 USD. În aceeaşi zi, banii au fost plasaţi sub formă de depozit la MAIB, iar peste 4 zile, contractul de depozit nominalizat este reziliat, iar cei 537900 USD sunt vânduţi contra sumei de 8,98 milioane de lei la cursul de 16,70 MDL/USD. Astfel, doar printr-o singură operaţiune bancară, BNAA a fost prejudiciat cu 2,3 milioane de lei, singurul beneficiar oficial fiind MAIB.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...