Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Deputat PDM, ales speaker al…

Deputat PDM, ales speaker al Adunării Populare din Găgăuzia. Ce avere declară

Adunarea Populară a Găgăuziei (APG), entitate din regiune cu atribuţii similare celor ale Parlamentului de la Chişinău, are un nou președinte. Vladimir Cîssa, deputat din partea satului Bugeac,  a fost ales în această funcție la 3 martie curent cu votul a 18 deputați. Funcția de speaker a devenit vacantă după ce la 20 feruarie, fostul președinte al APG, Alexandru Tarnavski și-a dat demisia invocând faptul că nu cunoaşte limba găgăuză, iar asta ar fi o încălcare a „postulatelor de bază” ale UTA Găgăuzia.

În cadrul ședinței speciale din 3 martie au fost înaintate două candidaturi: Vladimir Cîssa și Mihail Manolov. Din cei 22 de aleși ai poporului care au participat la ședință, 18 și-au dat votul pentru Cîssa, iar Manolov a acumulat doar patru voturi. La rândul său, Gheorghe Leiciu a declarat că împreună cu un grup de deputați, chiar dacă respectă ambii candidații, nu va participa la alegerile pentru fotoliul de președinte al APG, potrivit paginii oficiale a Adunării Populare a Găgăuziei.

În aceeași ședință specială din 3 martie, Alexandru Tarnavski, la propunerea lui Vladimir Cîssa, a fost ales vicepreședinte al APG.

Vladimir Cîssa are 37 de ani. Acesta a făcut parte și din Adunarea Populară a Găgăuziei de legislatura a V-a (2012–2016), fiind președinte al Comisiei pentru tineret, sport și turism.  În 2012, acesta a acces în Parlamentul din Găgăuzia drept candidat independent. La alegerile în APG din toamna anului trecut, Cîssa a figurat deja drept candidat din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM).

Potrivit ultimei declarații de avere disponibile pe site-ul Agențeiei Naționale de Integritate, cea pentru 2013, Vladimir Cîssa, fiind deputat și președinte al unei Comisii a APG a încasat peste 87 de mii de lei. Acesta a indicat că deține în proprietate un teren, fără a indica suprafața acestuia și valoarea cadastrală.  Totodată, acesta a declarat că împreună cu soția deține două spații comerciale și un apartament, un automobil de marca Toyota, fabricat în 2011 și cumpărat în 2014, și o Honda din 2010, achiziționată în 2013, la fel, fără a prezenta informații despre valoarea cadastrală sau costul mașinilor.

Soția acestuia, Elena Cîssa, care în 2013 ocupa funcția de jurist în cadrul Primăriei Comrat, declara un venit de 68 240 de lei. În anul următor, 2014, potrivit declarației de avere a acesteia, bugetul familiei l-a constituit peste 138 de mii de lei. Elena Cîssa indică în 2014 că deține în proprietate două terenuri situate în afara localității, dar nu specifică terenul declarat anterior de soț. De asemenea, Elena Cîssa declară două mașini pe care familia le-a cumpărat în 2014:  Audi A6, fabricată- în 2010 și Lexus IS 300, fabricat în 2008, dar nu indică celelalte două automobile, Toyota și Honda. Informații despre înstrăinarea bunurior, de asemenea, nu se regăsesc în declarația acesteia pentru 2014.

Foto: facebook.com