Detalii despre compania care se va a ocupa de explorarea zăcămintelor de petrol și gaze naturale pe teritoriul Moldovei

Frontera Resources este o companie internaţională înfiinţată în anul 1996, cu sediul central în SUA, și care activează în domeniul petrolului și al gazelor naturale. De-a lungul anilor, această companie s-a profilat pe identificarea oportunităților de investiții pe piețele emergente și, în special, a celor din Estul Europei și din zona Mării Negre.

„Lucrăm în domeniul petrolului și gazului mai bine de 20 de ani. De câţiva ani studiem Republica Moldova ca pe un posibil partener. Obiectivul nostru este de a explora şi dezvolta prin participare sistemul energetic şi infrastructura. Putem veni în acest sector cu investiții, astfel ca Republica Moldova să ajungă la o independenţă energetică”, a declarat în cadrul vizitei de prospecție la Chișinău directorul executiv Frontera Resources, Steve Nicandros.

La 3 februarie 2016, Frontera Resources Corporation a anunțat descoperirea a 5.000 miliarde metri cubi de gaze naturale în Georgia și a dat asigurări că, în câțiva ani, țara caucaziană va putea exporta aceste hidrocarburi în Turcia și Europa de Est.

Pentru a putea începe lucrările, firma americană a creat o subsidiară în Moldova, Frontera Resources Energy. Acordul de concesiune a fost semnat la începutul acestui an, însă filiala din Moldova a fost creată încă în 2012, declarând activități de extracție a petrolului brut și a gazelor naturale.

Declaraţia de colaborare între Guvernul Republicii Moldova şi „Frontera Resources International” privind explorarea hidrocarburilor în bazinul Dobrogea din sudul Republicii Moldova a fost semnat pe 3 martie de către Prim-ministrul Pavel Filip şi directorul executiv al companiei Frontera Resources din SUA, Steve Nicandros. Investițiile programate de Frontera Resources sunt de 6 milioane de dolari, pentru cei cinci ani în care vor face cercetările, cu potențial de creștere a investițiilor de până la 100 de milioane de dolari.

„Reformele își spun cuvântul și vedem o creștere a interesului investitorilor străini față de țara noastră. Vrem să aducem investitori în țară prin crearea unui mediu de afaceri atractiv, pentru că antreprenorii fondează întreprinderi, creează locuri de muncă, oferă salarii și plătesc impozite, astfel oferind Guvernului Republicii Moldova posibilitatea să facă investiții sociale”, a subliniat Pavel Filip.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova James Pettit a menționat că mediul de afaceri în Republica Moldova s-a îmbunătăţit, iar aceasta este o realizare semnificativă. „Sunt foarte mândru că o companie americană va realiza acest proiect mare în Moldova şi sper că este numai un început de creştere a investiţiilor, nu doar americane, dar în general, a investiţiilor străine”, a declarat James Pettit.

Compania americană va putea face săpăturile abia după cinci ani. În această perioadă, Frontera Resources va face cercetările necesare asupra suprafeței concesionate. Ulterior, va primi permisiunea de a începe lucrările de extragere a hidrocarburilor.

În acordul de concesionare se menționează că Frontera Resources are drept exclusiv de a explora resurselor de hidrocarburi pentru producere și dezvoltare, din zona de sud, pe o suprafață de trei milioane de acri, echivalentul a peste 12 mii de kilometri pătrați.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.