Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Președinția despre reținerea lui Talmaci:…

Președinția despre reținerea lui Talmaci: „Sperăm că este o eroare”. Șeful PA: „I-au fost înaintate trei capete de acuzare”

Ion Ceban, purtătorul de cuvânt al șefului statului, susține că Președinția documentează cazul reținerii fostului guvernator al Băncii Naționale, Leonid Talmaci. Într-un comentariu pe pagina sa de Facebook, Ceban scrie: „Sperăm că este o eroare și în timpul cel mai apropiat situatia se va clarifica”.  Talmaci, a fost reținut la 3 martie 2017 de procurorii anticorupție și a primit mandat de arest în izolatorul CNA, pe un termen de 15 zile. 

De cealaltă parte, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, într-o intervenție pentru UNIMEDIA a declarat că „Dl Talmaci a fost reținut pentru participare într-un grup specializat în escrocherii în proporţii deosebit de mari. Acțiunile sunt legate de Biroul Naţional al Asiguratorilor de Autovehicule. Dlui Talmaci i-au fost înaintate trei capete de acuzare”.

Talmaci este acuzat de procurori că a participat, împreună cu alte persoane, la sustragerea unor mijloace financiare din conturile Asociației Obștești „Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule” (BNAA) deschise la Moldova-Agroindbank (MAIB) și Moldindconbank, bănci controlate în acel moment, prin intermediari, de către Veaceslav Platon.  Ziarul de Gardă a scris în martie 2016 despre tranzacțiile valutare dubioase în urma cărora BNAA a fost prejudiciat cu peste 30 de milioane de lei, motiv pentru care R. Moldova risca să fie exclusă din sistemul internaţional de asigurări „Carte Verde”. Deși Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a deschis un dosar penal pe acest caz încă la 24 martie 2015, reținerile s-au lăsat așteptate. Dacă va fi găsit vinovat, Leonid Talmaci riscă până la 15 ani de închisoare.

La 2 februarie curent, Igor Dodon l-a decorat pe Leonid Talmaci, cel care, „a fondat sistemul bancar al R. Moldova și a pus în circulație moneda națională – leul moldovenesc” cu Ordinul de stat „Bogdan  Întemeietorul”, iar la 3 martie l-a numit membru al Consiliului economic format pe lângă președinte.

Foto: captură video rlive.md