Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (Infografic) Milioanele de la stat…

(Infografic) Milioanele de la stat și finanțatorii PCRM în 2016

În anul 2016, Partidul Comuniștilor din R. Moldova (PCRM) a avut un buget deloc modest, peste 6,8 milioane de lei. În Raportul privind gestiunea financiară pe anul precedent, depus la Comisia Electorală Centrală (CEC), comuniștii declară că cei mai mulți bani, chiar dacă nu au participat în campania electorală pentru alegerile prezidențiale, i-au plătit pentru materiale promoționale și presă, 830 519 lei, iar alte aproape 755 de mii de lei constituie cheltuieli de personal. Întreținerea sediilor de partid, de pe întreg teritoriul țării, i-au costat nu mai puțin de 529 de mii de lei. Respectiv, la sfârșit de 2016, în conturile PCRM au mai rămas 4,2 milioane de lei.

Vedeți mai jos sursele de finanțare ale PCRM în 2016:

Din cele 6,8 milioane de lei, aflate în conturile PCRM, marea majoritate a banilor, mai exact 5 755 433 de lei, reprezintă subvenții obținute de la bugetul de stat, pe când donațiile constituie doar 870 950 de lei, iar cotizațiile celor 13 635 de membri de partid  nu se ridică decât la suma de 171 648 de lei.

La capitolul donații, PCRM a avut 157 de finanțatori, care au contribuit cu 870 950 de lei.  Printre aceștia se numără, atât membrii de partid, cât și alte persoane fizice. Toată informația despre donatori, cu excepția numelui, prenumelui, sumei prezentate și data la care a fost făcută plata, este ascunsă pentru public. Mai mult, în raportul prezentat la CEC, PCRM prezintă doar numele unor donatori și inițialele prenumelui. Spre exemplu, printre donatori se numără: „Rotari S V”, „Diozu V” sau „Arșer A. V”.  Cel mai generos finanțator al comuniștilor este Oleg Voronin, fiul președintelui PCRM, Vladimir Voronin. Acesta a donat o sută de mii de lei.

Vedeți AICI lista donatorilor PCRM: