Aceste declaraţii tăioase au fost făcute după ce autorităţile de la Berlin au anulat trei mitinguri prevăzute în Germania în semn de sprijin faţă de reforma constituţională ce extinde prerogativele lui Erdogan, care urmează să fie supusă unui referendum la 16 aprilie.

"Îl împiedică pe ministrul meu de justiţie să vorbească, îl împiedică pe ministrul meu al economiei să vorbească. Şi eu trebuia să iau cuvântul prin videoconferinţă", a menţionat liderul turc.

Acuzând Germania că tolerează manifestaţii ale separatiştilor kurzi consideraţi "terorişti" de către Ankara, Erdogan a declarat că autorităţile germane "ar trebui deferite justiţiei pentru că ajută şi adăpostesc terorişti".

După anularea mitingurilor pro-Erdogan, oficiali turci şi-au înmulţit declaraţiile sarcastice la adresa Berlinului, unde guvernul federal se apără de orice implicare în deciziile luate de autorităţile locale.

Tensiunile dintre Berlin şi Ankara, constante după puciul eşuat din luna iulie din Turcia, s-au intensificat după întemniţarea marţi pentru "propagandă teroristă" a corespondentului german de origine turcă al cotidianului Die Welt în Turcia, Deniz Yucel.

În discursul său de vineri, Erdogan l-a prezentat pe Yucel ca un "reprezentant al PKK" — Partidul Muncitorilor din Kurdistan, organizaţie decretată "teroristă" de către Ankara—, şi un "agent german".

Cancelarul german, Angela Merkel, care a criticat arestarea lui Deniz Yucel, a afirmat vineri este că"este oportun din partea noastră să criticăm atingerile la adresa libertăţii presei" în Turcia.

Preşedintele turc este acuzat de adversarii săi de derivă autoritară, mai ales după puciul eşuat din iulie care a fost urmat de arestarea a peste 43.000 de persoane, printre care numeroşi jurnalişti critici ai regimului.