icon

Premierul Pavel Filip s-a întâlnit cu Reprezentantul Preşedintelui în exerciţiu al OSCE privind combaterea antisemitismului

03-03-2017 17:32
1,668

Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu Reprezentantul Personal al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE privind combaterea antisemitismului, Andrew Baker, aflat într-o vizită de lucru în Republica Moldova. Oficialii au acordat atenție tragediei Holocaustului în Moldova și au subliniat necesitatea de a promova toleranța și respectul reciproc în societate.

 

În cadrul dialogului, Pavel Filip a enunțat angajamentul autorităților de la Chișinău de a lucra împreună cu comunitatea evreiască pentru a găsi soluții la problemele cu care se confruntă aceasta. „Republica Moldova este o țară multietnică, iar toleranța este cea mai de valoare calitate a noastră. Trebuie să educăm și în continuare societatea în acest spirit. Reprezentanții comunității evreiești trebuie să se simtă bine și în siguranță în țara noastră”, a declarat Pavel Filip.

 

Totodată, șeful Executivului a vorbit despre recent aprobatul Plan de acțiuni privind promovarea comemorării Holocaustului și a educației în acest domeniu, menţionând că Guvernul va întreprinde măsuri concrete pentru atingerea rezultatelor în acest sens.

 

La rândul său, Reprezentantul Personal al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE privind combaterea antisemitismului a apreciat deschiderea autorităților de la Chișinău pentru dialog, remarcând aprobarea în iulie 2016 a Declarației privind acceptarea Raportului Comisiei Internaţionale referitor la studierea Holocaustului, precum și instituirea zilei de 27 ianuarie drept Zi internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului.

 

„Planul de acțiuni privind implementarea documentelor aprobate de autoritățile Republicii Moldova trebuie să fie unul complex și cu o viziune de viitor. În procesul de educare a tinerei generații despre consecințele Holocaustului nu trebuie să ne bazăm doar pe eforturile comunității evreiești în această regiune”, a mai spus Andrew Baker.

 

Oficialii au făcut, de asemenea, un schimb de opinii privind posibilitatea deschiderii unui muzeu al poporului evreiesc la Chișinău și importanța soluționării problemei privind fosta sinagogă Rabbi Ţirilson. În context, Pavel Filip a menționat că Guvernul a lansat deja o serie de acțiuni și discuții pe acest subiect, în vederea identificării posibilităților de construcție a muzeului și soluționare pe cale amiabilă a divergențelor privind sinagoga Rabbi Ţirilson.

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30