Medicamente compensate, tratamente gratuite: Cu ce se laudă ministerul Sănătăţii în raportul de activitate pentru 2016

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mai multe persoane cu afecțiuni cardiovasculare și care au suferit accidente vasculare cerebrale au supraviețuit, anul trecut, datorită noilor metode de tratament implementate. În același timp, peste 700 de mii de bolnavi au beneficiat de medicamnete compensate, grație faptului că au fost alocate sume mai mari. Acestea au fost enunţate în raportul de activitate, făcut public astăzi de către ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Pentru medicamentele compensate au fost alocate, anul trecut, aproximativ 430 milioane de lei, cu 151 de milioane de lei mai mulți față de 2015. Ca urmare, numărul bolnavilor, care au avut acces la tratamente compensate a crescut cu peste 100 de mii. Pe lista beneficiarilor au fost incluși, în premieră și copii până la vârsta de 18 ani.

„Compensarea medicamentelor pentru toți copiii, inclusiv a preparatului Interferon, a fost un pas binevenit și așteptat. Ca urmare, mai puțini minori au făcut infecții respiratorii. Iar cei care s-au îmbolnăvit, nu au făcut complicații”, a menționat directorul Centrului de Sănătate Cimișlia, Svetlana Capcelea.

De asemenea, au fost soluționate problemele copiilor care suferă de diabet.

„Copii bolnavi de diabet zaharat au fost asiguraţi în premieră, timp de un an, cu glucometre, teste pentru monitorizarea glicemiei și lanțete pentru cinci analize zilnice. În acest scop, au fost procurate 730 000 de teste, 730 000 de lanțete și glucometre pentru fiecare din cei circa 440 copii”, a declarat ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Ministerul Sănătății a asigurat cu tratamente gratuite 8528 de bolnavi în cadrul programelor speciale: „Tratamentul operator al cataractei”, „Protezare şold şi genunchi”, „Cardiologie intervențională”, „Protezări vasculare”, „Chirurgie endovasculară”, „Cardiochirurgie” şi „Neourochirurgia fracturii coloanei vertebrale”. În acest scop au fost alocate peste 171 de milioane de lei, cu aproape 85 de milioane mai mulți față de anul 2015.

Tot în 2016, în Programul Unic al Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală au fost introduse servicii noi, inclusiv pentru persoanele care au învins cancerul. Pentru prima dată, 1600 de femei au primit gratuit exoproteze mamare. De asemenea, au fost alocați bani pentru achiziționarea protezelor destinate pacienților cu tumori maligne ale capului, gâtului şi aparatului locomotor.

Datorită noului mecanism de salarizare, aplicat anul trecut de Ministerul Sănătății, au fost majorate lefurile medicilor și lucrătorilor medicali, inclusiv a tinerilor specialiști. În acest scop, instituțiile medicale au alocat 295 de milioane de lei.

„Datorită noului mecanism de salarizare managerii pot să-i motiveze pe lucrătorii medicali. Indicatorii de performanță permit evaluarea obiectivă a asistenței medicale acordată pacienților și eficientizarea tratamentelor”, a menționat directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu.

Aprobarea unui nou catalog de prețuri a contribuit la ieftinirea medicamentelor. În același timp, noile mecanisme de autorizare a medicamentelor și excluderea barierelor birocratice au contribuit la majorarea cu 28 la sută a numărului de preparate terapeutice înregistrate. Totodată, datorită organizării mai eficiente a procesului de achiziție a medicamentelor au fost economisiți aproximativ 170 de milioane de lei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...