Documentele obţinute de jurnaliştii de la RISE arată că zeci de persoane şi-au schimbat reşedinţa sau domiciliul chiar în ajunul celui de-al doilea tur de scrutin şi, majoritatea lor, s-au prezentat apoi disciplinat la urne.

În autonomia găgăuză, deputaţii Adunării Populare (parlamentul local) nu sunt aleşi pe liste de partid, ci uninominal în circumscripţii teritoriale. Respectiv, fiecare vot contează. Pe 4 decembrie 2016, în 15 circumscripţii teritoriale, din cele 35 existente, s-a desfăşurat turul doi al alegerilor pentru Adunarea Populară. În trei secţii din Comrat, zeci de persoane au votat pe liste suplimentare, după ce, în ajun, şi-au schimbat temporar reşedinţa sau domiciliul.

Potrivit Întreprinderii de Stat (ÎS) Registru, o persoana nu poate avea concomitent decât un singur domiciliu şi/sau o singură reşedinţă. Dacă cetăţeanul vrea să obţină înregistrarea la domiciliu sau reşedinţă în locuinţa care nu-i aparţine, atunci este obligat să prezinte, printre altele, declaraţia de acord a proprietarului.

Viză în casa unui consilier

Numărul persoanelor cu viză de reşedinţă sau domiciliu la adresa Strada Gorbunov 3, de exemplu, a crescut brusc de la 1 la 17 cu câteva zile înainte de turul doi. Casa, cu o suprafaţă de circa 150 de metri pătraţi, îi aparţine consilierului municipal Ilia Coinac. Acesta face parte din fracţiunea „Un viitor demn pentru Comrat”, condusă de Victor Volcov, preşedintele filialei teritoriale a Partidului Democrat. Din această fracţiune făcea parte şi Gheorghii Mitioglo, candidat la funcţia de deputat în circumscripţia uninominală nr. 4. Potrivit Comisiei Electorale Centrale din UTA Găgăuzia, toţi cei 16 „locatari noi” din strada Gorbunov au votat în turul doi.

În acelaşi timp, datele ÎS Registru arată că, pe 12 ianuarie 2017, adică o lună mai târziu, şapte persoane au plecat oficial din casa lui Coinac, schimbându-şi din nou viza de reşedinţă. Documentele obţinute de Strada Gorbunov 3 arată că, în primul tur al alegerilor pentru Adunarea Populară, organizat pe 20 noiembrie 2016, 8 din cei 16 locatari ai imobilului din strada Gorbunov 3 au votat în satul Ferapontievca, localitate situată la 14 kilometri de Comrat. Printre ei se numără şi Ana Topal, proprietara casei în care îşi avea domiciliul omul de afaceri Vitalii Ciobanu. În primul tur de scrutin pentru un loc în Adunarea Populară, Ciobanu a candidat şi a fost ales în circumscripţia electorală Ferapontievca.

Despre Vitalii Ciobanu RISE Moldova a relatat şi în 2015, când, în cursa pentru fotoliul de başcan, acesta şi-a anunţat susţinerea pentru candidatura lui Nicolae Dudoglo, actualmente deputat din partea PD în legislativul de la Chişinău.

Alte cirumscripţii, aceeaşi procedură

La o altă adresă, pe strada Hristo Botev 19, o casă cu un nivel, numărul „locatarilor” a crescut, în ajunul turului doi, de la 3 la 12 persoane. Nou-veniţii locuiesc, de fapt, în Bugeac, sat situat la 13 kilometri de Comrat. Imobilul din cărămidă roşie are aproximativ 90 de metri pătraţi şi este deţinut de mama lui Dmitrii Manol, consilier municipal în Comrat din partea Partidului Democrat. Potrivit Comisiei Electorale din Găgăuzia, 11 din cei 12 locatari s-au prezentat la urne în turul doi.

Şi pe strada Komsomolskaia 49, cu câteva zile înainte de turul doi,numărul „locatarilor” a crescut rapid peste noapte — de la 1 la 11. Dintre aceştia, zece au votat. În casa din lut, cu o suprafaţă de aproximativ 60 de metri pătraţi şi cu pereţii dărăpănaţi, nu locuieşte nimeni. Imobilul îi aparţine lui Vasilii Dudoglo, angajat al întreprinderii municipale locativ-comunale din Comrat.