Linkuri accesibilitate

În laboratorul unei „înțelegeri verbale”


În laboratorul unei „înțelegeri verbale” (VIDEO SATIRIC, data primei publicări - 03.03.2017)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:01 0:00

Cum a încercat Guvernul Filip să obțină pe scurtătură o ieftinire a medicamentelor de bază și ce a ieșit din asta

Când și-a început mandatul, Guvernul Filip avea o problemă: oamenii erau în stradă, după scandalul furtului miliardului. Moldovenii resimțeau costurile: leul se prăbușise, prețurile crescuseră. Premierul Pavel Filip avea nevoie să refacă încrederea cetățenilor în stat. Scăderea prețului medicamentelor a fost numită o prioritate. În octombrie 2016, premierul Filip a anunțat o „înțelegere verbală” între Guvern și marile companii farmaceutice: acestea au acceptat să ieftinească 160 dintre „cele mai importante și uzuale” medicamente cu 40%.

La patru luni și jumătate de la anunțarea înțelegerii verbale între Guvern și marele business farmaceutic o analizăm într-un podcast special, la rubrica Politigraf. ​

Ieftinirea medicamentelor este prea mică, greu de controlat și cu victime colaterale. ​

Ieftinirea de 40% pare substanțială. Dar, în lei, ieftinirea a fost mai mică decât pare în procente. Au fost ieftinite medicamente puține, din cele care erau deja ieftine. Nu au fost ieftinite peste tot – farmaciile mici, individuale, nu participă la înțelegere și au de suferit. În fine, Agenția Medicamentului a constatat în urma unor controale în farmaciile din rețelele mari că, deși „medicamentele sociale” au fost ieftinite, multe nu sunt în vânzare – numai 75%. Fiind o „înțelegere verbală”, nu o lege, nu o hotărâre de Guvern, nu un Ordin al Ministerului Sănătății, Agenția nu poate face nimic pentru a asigura respectarea ei.

(Editor: Mircea Țicudean)

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG