UE prelungește cu încă un an blocarea bunurilor fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Statele membre ale Uniunii Europene au prelungit vineri cu încă un an, până la 6 martie 2018, blocarea bunurilor fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici, pe care UE îl acuză că a deturnat fonduri publice fugind din Ucraina după revolta din Maidan în 2014, relatează AFP.

În total, 15 persoane ”identificate ca fiind responsabile de deturnare de fonduri ale statului ucrainean sau de abuzuri de putere care au provocat pierderi pentru finanțele publice ucrainene” rămân înscrise pe lista neagră a Uniunii, a indicat într-un comunicat Consiliul UE, care le reprezintă pe care 28 de state membre.

Bunurile lor din Europa sunt blocate și persoanele respective au interdicție de intrare pe teritoriul UE, scrie agerpres.ro.

După reprimarea sângeroasă a revoltei din Maidan, la sfârșitul lui 2013 și începutul lui 2014, Consiliul UE a decis blocarea de bunuri, reproșându-i lui Ianukovici, fiului său și foștilor său colaboratori că se fac vinovați de deturnări de fonduri publice fugind din Ucraina.

Ianukovici, care trăiește în continuare în Rusia, unde s-a refugiat, fiul său Alexandr și fostul șef al administrației sale Andrii Klîiev au contestat sancțiunile la justiția europeană, dar Curtea de la Luxemburg le-a respins în septembrie 2016.

Este a treia oară când UE prelungește aceste sancțiuni. O persoană a fost totuși retrasă vineri de pe listă, potrivit Consiliului UE.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...