Wikipedia Română invită la atelierul de scriere “Femei din Moldova” pe 5 martie

Comunitatea Wikipedia Română invită la atelierul de scriere “Femei din Moldova” pentru a celebra Ziua Internațională a Femeilor. Evenimentul va avea loc pe 5 martie, începână cu ora 13:00, în incinta Bibliotecii Municipale “Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Chișinău.

Organizatorii susțin că Wikipedia română conține puține articole despre moldoveni, dar și mai puține despre femeile din Moldova:

Wikipedia română are articole despre femei din Moldova ale timpurilor trecute — pictorița Nina Arbore, cântăreața Tamara Ciobanu — și despre femei care activează și astăzi — medicul Nadejda Brânzan, politiciana Loretta Handrabura. Totuși, s-a scris foarte puțin despre, de exemplu, interpreta Maria Iliuț și fiica lui Vasile Lupu, Ruxandra Lupu, iar unele femei din Moldova sunt în genere necunoscute cititorului român: soprana Iza Kremer, actrița Ala Menșikov-Vutcărău, șahista Cristina Moșin.

Acestea fiind spuse, ce ar putea să facă wikipediștii din Moldova de ziua internațională a femeii? Corect! — să organizeze o serată de scriere a articolelor.

Atelierul va fi început printr-o explicație simplă a modului în care se scriu articolele pe Wikipedia și continuat prin scrierea biografiilor și articolelor femeilor din Moldova, utilizând cărțile, revistele, ziarele din bibliotecă și întreaga rețea web.

Evenimentul este posibil datorită ajutorului Asociației Tinerilor Artiști „Oberliht” și primirii calde oferite de Biblioteca Municipală „Bogdan Petriceicu Hasdeu”.

Primul atelier Wikipedia a avut loc în Moldova în februarie 2015.

Correspondent reporter of Moldova.org Focus: Transnistrian conflict settlement, Eastern Partnership. Inquiries at [email protected]

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.