(sondaj) Moldovenii așteaptă schimbări majore pe scena partidelor politice

Computer work
Foto: Image of female hands clicking computer mouse

Compania de cercetare socio-politică „Intellect-Group” a prezentat vineri, 3 martie, primul sondaj realizat în anul 2017, care reprezintă unele tendințe ale societății după alegerile prezidențiale din 2016. „Intellect-Group” a abordat în chestionar cele mai discutate teme din Republica Moldova, precum reforma sistemului electoral, inițiativele președintelui Igor Dodon sau așteptările populației de la clasa politică. Rezultate sondajului demonstrează că populația Republicii Moldova așteaptă schimbări majore ale sistemului politic și celui electoral. pe scena partidelor politice

Sondajul demonstrează un interes vădit al populației față de politică. Astfel, 93% din participanții la sondaj consideră că în societate ar trebui să aibă loc o discuție serioasă despre modul în care se face politică și despre reforma în politică. În același timp, peste 70% s-au arătat interesați față de aceste subiecte. Cele mai importante schimbări pe care le așteaptă populația de la politicieni sunt: să acorde mai multă atenție oamenilor (23%); să ofere locuri de muncă mai bine  plătite (21%); salarii, pensii mai mari (17%).

Sondajul denotă că oamenii așteaptă  schimbări majore ale sistemului electoral și politic din Republica Moldova. Astfel, peste 90% din cei intervievați au declarat că doresc micșorarea numărului de partide politice și de deputați în Parlament, 78% optează pentru un sistem uninominal la alegerile parlamentare, iar 64% s-au pronunțat în favoarea unui sistem electoral mixt. Aproape jumătate din numărul total de respondenți se pronunță în favoarea introducerii votului electronic, iar peste o treime – pentru votul prin corespondență. 58% dintre respondenți sunt de părere că votul uninominal ar oferi condiții egale pentru toți.

 

 

Având în vedere că primele alegeri prezidențiale directe  din ultimele două decenii în Republica Moldova s-au încheiat nu demult,impresiile alegătorilor rămânând încă vii față de acest subiect, „Intellect-Group” a întrebat cetățenii care este opinia lor despre corectitudinea deciziei de a se reveni la alegerea directă a șefului statului. O majoritate covârșitoare (82,2%) consideră drept bună hotărârea Curții Constituționale, iar 92,5% consideră că și în viitor președintele trebuie să fie ales prin vot direct.

În ce privește ultima inițiativă a lui Igor Dodon, cea de modificare a Constituției, ca să aibă mai multe posibilități de a dizolva Parlamentul, părerile oamenilor sunt împărțite. Astfel, 36,5% consideră că prin această inițiativă Igor Dodon vrea să dea jos o putere coruptă, în timp ce o treime sunt de părere că Președintele vrea să obțină astfel întreaga putere în stat, iar 21% cred că Rusia va controla în acest fel Republica Moldova. Este de menționat că cercetările pe teren au fost realizate înainte de anunțul oficial al lui Igor Dodon privind intenția de modificare a Constituției.

Având în vedere că pe eșichierul de dreapta al spectrului politic au apărut un șir de partide noi în ultimul timp, „Intellect-Group” a chestionat populația dacă există vreun partid de dreapta care să-i reprezinte interesele. Aproape 49% dintre respondenți au dat un răspuns negativ, în timp ce 48% au declarat că există un asemenea partid. În același timp, jumătate din numărul total de respondenți consideră că ar fi bine să mai apară un partid de dreapta deoarece celelalte au fost compromise. Iar unul din criteriile principale  de care ar trebui să țină cont viitorul partid este să fie „mai aproape de popor”.

La realizarea sondajului a fost aplicată metoda anchetei pe bază de chestionar. Chestionarul  a fost administrat de operatori de teren. În cadrul cercetării s-a respectat principiul confidențialității privind protecția persoanelor incluse în eșantion. La sondaj au participat peste 1.300 de respondenți din 35 de regiuni geografice. Interviurile au fost realizate la domiciliu, în perioada 10-20 februarie. Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximală de +/- 2,7%.

„Intellect-Group” a fost compania de cercetări sociologice care a prezentat cele mai corecte rezultate în comparație cu cele oficiale, la alegerile prezidențiale din toamna anului 2016. Specialiştii companiei au elaborat un program electronic de colectare şi prelucrare a datelor care poate elabora analize sociologice în mod non-stop pentru orice campanie şi poate monitoriza mass-media din mai multe ţări.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
Mai citește
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente