Parlamentul a votat astăzi un proiect de lege în acest sens. Potrivit legislaţiei de până acum, datele recensământului trebuiau să fie prezentate în 27 de luni, dar acesta a fost depăşit încă în august.

„Pentru a stabili care au fost cauzele acestei tergiversări am efectuat o anchetă internă. Printre cauze ar fi lipsa finanţelor pentru achiziţionarea sistemului automatizat informaţional, organizarea deficientă a recensământului în unele perioada, dar şi alte cauze. Acum vă asigurăm că, în mai puţin de o lună, datele vor fi publicate”, a declarat, în Parlament, directorul  Biroului Naţional de Statistică, Vitalie Valcov.

Precizăm că în 2016 a fost reluată activitatea de prelucrare a datelor recensământului, iar până în luna octombrie au fost introduse 4,2 milioane de chestionare.

Amintim că în iunie curent, Procuratura Generală a iniţiat o cauză penală pentru delapidarea fondurilor destinate pentru efectuarea Recensământului, alocate Biroului Naţional de Statistică. Potrivit procurorilor, din totalul cheltuielilor suportate de BNS pentru colectarea şi procesarea datelor, 1,8 milioane de lei ar fi fost cheltuite în alte scopuri.

Pentru realizarea recensământului au fost alocate 89 de milioane de lei, iar rezultatele urmau sa fie publicate până la sfârşitul lui 2014.

Anterior, fostul consilier prezidenţial Vlad Ţurcanu a declarat că rezultatele Recensământului din 2014 au fost tăinuite pentru a ascunde situaţia proastă privind forţa de muncă din Republica Moldova.

Următorul recensământ în Republica Moldova va avea loc în 2021, în acelaşi timp cu statele UE.