Sondaj: Dreapta politică s-a compromis; oamenii așteaptă partide noi

Cetățenii și-a pierdut încrederea în actualele partide de dreapta din Republica Moldova pe care le consideră compromise și așteaptă apariția unor formațiuni noi, care să le reprezinte interesele, arată rezultatele unui sondaj de opinie prezentate vineri, 3 martie, realizat de compania Intellect-Group.

Mai puțin de 48% din cei intervievați au declarat că în Republica Moldova există un partid de dreapta care le reprezintă interesele. Iar atunci când au fost întrebați care este acel partid, 22,2% au răspuns că Partidul Socialiștilor. Aproximativ o cincime susțin că PAS este această formațiune, 17% – PDM, iar 13% – PLDM.

În același timp, jumătate din respondenți a răspuns că în Republica Moldova ar trebui să apară un nou partid cu adevărat de dreapta, deoarece celelalte s-au compromis.

Se pare că principala problemă a partidelor de dreapta este că au decis să facă politică la televizor și pe rețele de socializare, pentru că ceea ce așteaptă alegătorii de la noua formațiune este să fie ”mai aproape de popor” (51%).

Sondajul mai relevă că cetățenii țării sunt în așteptarea unor schimbări majore ale sistemului politic.  Astfel, peste 90% din cei intervievați au declarat că doresc micșorarea numărului de partide politice și de deputați în Parlament, 78% optează pentru un sistem uninominal la alegerile parlamentare, iar 64% s-au pronunțat în favoarea unui sistem electoral mixt. Aproape jumătate din numărul total de respondenți se pronunță în favoarea introducerii votului electronic, iar peste o treime – pentru votul prin corespondență. În opinia a 58% dintre respondenți, votul uninominal ar oferi condiții egale pentru toți.

În ce privește ultima inițiativă a lui Igor Dodon, cea de modificare a Constituției ca să aibă mai multe posibilități de a dizolva Parlamentul, părerile oamenilor sunt împărțite. Astfel, 36,5% consideră că prin această inițiativă Igor Dodon vrea să dea jos o putere coruptă, în timp ce o treime sunt de părere că Președintele vrea să obțină astfel întreaga putere în stat, iar 21% cred că Rusia va controla în acest fel Republica Moldova.

La realizarea sondajului a fost aplicată metoda anchetei pe bază de chestionar. Chestionarul fiind administrat de operatori de teren. În cadrul cercetării s-a respectat principiul confidențialității privind protecția persoanelor incluse în eșantion. La sondaj au participat peste 1.300 de respondenți din 35 de regiuni geografice. Interviurile au fost realizate la domiciliu în perioada 10-20 februarie. Eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximală de +/- 2,7%.

„Intellect-Group” a fost compania de cercetări sociologice care a prezentat cele mai corecte rezultate în comparație cu cele oficiale la alegerile prezidențiale din toamna anului 2016. „Intellect-Group” realizează în Republica Moldova un proiect nou, care a fost deja probat în ţări ca SUA, Germania, Franţa etc. Specialiştii companiei au elaborat un program electronic de colectare şi prelucrare a datelor care poate elabora analize sociologice în mod non-stop pentru orice campanie şi poate monitoriza mass-media din mai multe ţări.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.