Noi nereguli au fost depistate la grădinița unde directoarea și-a dat demisia după vizita lui Filip

Specialiştii Centrului de Sănătate Publică municipiul Chișinău au depistat mai multe nereguli la grădinița nr. 59 din capitală. Este vorba despre instituția de învățământ preșcolar pe care premierul Pavel Filip a vizitat-o anterior și a observat mai multe încălcări sanitaro-igienice în blocul alimentar. Specialiștii Centrului de Sănătate au întreprins un control în urma mediatizării cazului, notează Realitatea.md.

Astfel, în urma inspecției au fost depistate încălcări printre care se numără:

– cinci persoane nu dețin certificatul de instruire igienică, printre care doi bucătari şi un ajutor de educator,

– nu se respectă regimul de triere a copiilor după perioade de îmbolnăvire (copiii sunt admiși în grupe fără certificatele medicale sau acestea sunt insuficient completate – nu se indică data sau perioada de tratament),

– inventarul de trasare necesită a fi înlocuit,

– nu se respectă vecinătatea produselor alimentare în procesul păstrării acestora, persistând riscul de infectare cu salmonela (untul, cașcavalul se păstrează împreună cu ouăle),

– pe o cantitate de 30 ouă nu este vizibilă ştampila respectivă.

Totodată, s-a constatat că, în perioada 17 – 26 februarie, au fost înregistrate trei cazuri de gastroenterită acută, conform diagnosticului preventiv, copiii fiind internați în IMSP Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de copii.

Au fost prelevate 20 de teste de salubritate de pe suprafețele curate din blocul alimentar şi încăperile pentru copii, probe la calitatea apei de băut, probe pentru investigația concentrațiilor produselor bio-distructive.

Personalul angajat din două grupe și al blocului alimentar a fost investigat la grupa bacteriilor enteropatogene şi la portaj de Staphilococcus Aureus.

Ca măsuri de sancțiune, au fost perfectate trei procese-verbale de contravenție pe numele educatorului din grupa nr. 2, a magazinerului şi a directorului instituției.

Potrivit specialiștilor Centrului de Sănătate Publică Chișinău, aceasta nu este pentru prima dată când grădinița este supusă măsurilor de sancțiune. În luna decembrie 2016, pentru o serie de nereguli, inclusiv nerespectarea stării sanitare de întreținere a încăperilor, a fost perfectat un proces-verbal de contravenție pe numele directorului interimar.

Amintim că, ieri, directoarea acestei instituții de învățământ preșcolare a scris cerere de demisie pentru eliberare din funcție conform articolului 85 al Codului Muncii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.