Reprezentanţii PAS, PPDA şi PLDM atenţionează despre riscurile sistemului electoral mixt: Colacul de salvare pentru PDM şi PSRM

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În ultimul timp a fost repusă în discuție schimbarea sistemului electoral și introducerea votului mixt. Cei mai aprigi promotori ai acestei modalități de vot rămân membrii Partidului Democrat, care au şanse de a se menţine la putere, doar prin compromiterea şi deturnarea voinţei poporului. În acest sens, actualul regim pregăteşte cercetări sociologice pentru „inventarea” sistemului electoral, astfel încât la putere să se menţină două partide – PSRM şi PDM. Opinia este împărţită de preşedintele PPDA, Andrei Năstase, preşedintele PAS, Maia Sandu, şi preşedintele PLDM, Viorel Cibotaru.

În opinia liderului PPDA, Andrei Năstase, transformarea sistemului electoral actual în unul mixt, adică alegerea deputaţilor şi pe liste de partid, şi pe circumscripţii uninominale, proiect propus de democraţi, este unica şansă ca PSRM şi PDM să supravieţuiască.

„Este o tentativă a PDM de a se menţine la putere. Cu noi reguli de joc, PDM va obţine uşor majoritate parlamentară. Transformarea care se doreşte a fi făcută va compromite şi deturna voinţa poporului. Totul se face cu scopul de menţinere la putere a clanului Plahotniuc-Dodon”, spune Năstase.

Şi lidera PAS, Maia Sandu, împărtăşeşete opinia că, unica șansă de supraviețuire politică a PDM, dar şi a altor componente ale coaliției de guvernare, este anume schimbarea sistemului electoral, pe care democraţii încearcă să o facă.

„Vrem ca toţi cetăţenii Republicii Moldova să înţeleagă că această iniţiativă nu are nimic în comun cu consolidarea procesului democratic din ţară. În spatele iniţiativei promovate de PDM se află doar interese personale. Democraţii vor să se menţină la putere cu orice preţ, deoarece toate cercetările sociologice arată că acest partid nu se bucură de susţinerea poporului. În curând, va fi lansat un proces agresiv de promovare a schimbării sistemului electoral. Deţinem informaţii că, se fac cercetări despre modul în care se vor împărţi circumscripţiile între Plahotniuc şi Dodon”, spune lidera PAS.

Totodată, Sandu a atenţionat asupra recomandărilor făcute de Comisia de la Veneţia, conform cărora modificarea sistemului electoral poate fi făcută doar dacă există consens larg între toate partidele. Tot ea spune că promotorii iniţiativei ar fi trimis cancelariilor occidentale unele ducumente care atestă „dorinţa şi necesitatea” schimbării sistemului electoral, iar în ţară iniţiativa este, deocamdată, „mascată”.

În context, liderii celor trei partide de opoziţie cer societăţii civile şi tuturor partidelor să fie cu ochii pe guvernare, iar instituţiilor internaţionale să evalueze şi, dacă este cazul, să sancţioneze actuala guvernare, pentru care interesele personale sunt primordiale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...