Guvernul Italiei, obligat să plătească unei moldovence 40 mii euro. Nu a protejat-o de soţul violent

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului de la Strasbourg a condamnat, joi, Guvernul Italiei pentru că nu a putut asigura protecția unei moldovence, cu cetăţenia română, victima unui soț violent și alcoolic, care i-a ucis fiul, informează Il Fatto Quotidiano. Aceasta pentru că femeia făcuse nenumărate sesizări la autoritățile italene să o ajute.

CEDO a fost sesizată în 23 mai 2014 de către victima, Elisaveta Talpis,iar Înalta Curte a condamnat Italia pentru incapacitatea de a acționa suficient de rapid pentru a  o proteja  pe aceasta și pe copilul ei.

Elisaveta Talpis a făcut prima sesizare la autoritățile italiene pe 2 iunie 2012, când i-a chemat pe oamenii legii pentru că soțul ei a bătut-o și a mușcat-o de față și pe ea și pe fiica ei. Poliția din Remanzacco, în provincia Friuli-Venezia, unde aceasta locuia cu familia sa, a constatat doar starea de ebrietate a soțului și loviturile de pe corpul femeii.

Femeia a solicitat ajutorul dinnou pe 19 august 2012, după o agresiune cu lovituri de cuțit, când soțul ei a pus-o să meargă cu el la niște prieteni să facă sex cu ei.Polițiștii însă  s-au mulțumit să-l avertizeze pe soț pentru port de armă interzisă. Ea a chemat ambulanța pentru că avea răni la cap și pe abdomen. A fost internată șapte zile.

Ea a refuzat să se întoarcă acasă, fiind dusă la o asociație ce avea grijă de femeile, victime ale violenței, de unde a fost dată afară ulterior pentru că nu mai aveau bani să o întrețină.

Elisaveta Talpis a depus plângere în septembrie și a cerut autorităților să ia măsuri de urgență pentru a o proteja pe ea și pe cei doi copii ai cuplului. Însă plângerea a fost clasată după aproape un an, în august 2013.

Două luni mai târziu, în noiembrie, Talpis a cerut din nou intervenția poliției, după ce soțul ei beat a distrus aproape toată casa. Acesta a fost dus de polițiști la spital în stare de ebrietate, însă a plecat în cursul nopții acasă, unde și-a atacat soția cu un cuțit de bucătărie. Băiatul, în vârstă de 19 ani, a sărit să-și apere mama, însă a fost  înjunghiat de trei ori de tatăl lui.

Femeia a încercat să fugă, însă soțul ei  a prins-o și a lovit-o de mai multe ori în piept, bărbatul fiind în cele din urmă condamnat la închisoare pe viață.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.