Apel către guvernarea Ucrainei: Se cere stoparea construcției a celor șase hidrocentrale de pe Nistru

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Apel către Parlamentul, Guvernul și președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, de a opri construcția celor șase hidrocentrale pe Nistru. Potrivit petiționarului, construcția altor șase centrale hidroelectrice similare îi vor provoca daune catastrofale Nistrului și va lipsi, de facto, o mare parte din teritoriul Republicii Moldova de apă.

„Încercările slabe ale Guvernului Moldovei de a negocia cu partea ucraineană nu s‐au soldat cu succes. Iată de ce noi, moldovenii, facem apel către comunitatea internațională cu rugămintea să insiste ca Guvernul, Parlamentului și personal președintele Ucrainei să‐și revizuiască decizia privind construcția acestor obiecte pentru a preveni o catastrofă ecologică uriașă atât pentru Moldova, cât și pentru câteva regiuni ale Ucrainei”, se arată în apel.

Organizatorii intenționează să strângă cel puțin 2000 de semnături, până la această oră fiind adunate deja peste 1700.

În petiție, inițiatorii fac apel către Ucraina să ratifice, cât mai curând posibil, Acordul privind colaborarea în domeniul protecției şi dezvoltării durabile a bazinului râului Nistru, semnat de Guvernele Moldovei și Ucrainei în anul 2012, ca o cale de a rezolva toate problemele bazinului fluviului Nistru.

Amintim că Ucrainei are intenția de a construi şase hidrocentrale pe fluviul Nistru. Potrivit Apă Canal Chișinău, asta va duce la scăderea considerabilă a nivelului apei, fapt ce va face dificilă asigurarea cu apă potabilă a capitalei. Mai mult, acest proces ar putea afecta şi calitatea apei livrate locuitorilor urbei, susţin reprezentanții întreprinderii.

„Cantitatea apei care ajunge în aval de oraşul Novodnevstrovsk, Ucraina, va fi dozată, astfel riscurile ar putea fi destul de mari. Un alt aspect extrem de periculos este şi faptul, că apa la aceste hidrocentrale va fi tratată termic, respectiv, temperatura apei care ajunge în aval de la Novodnevstrovsk şi de noile hidrocentrale ar putea fi tehnică şi nu potabilă”, se spune într-un comunicat al furnizorului.

Zilnic, sunt distribuiţi peste 200 de mii m3 de apă, iar cel mai critic nivel al apei râului Nistru a constituit 8,1 m şi s-a înregistrat doi ani consecutiv în perioada caniculară.

Semnează petiția aici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...