Cordonatoarea ONU în Republica Moldova: „Ușile noastre sunt mereu deschise”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pentru a marca cea de-a 25-a aniversare a aderării Republicii Moldova la Naţiunile Unite, ONU a organizat ieri Ziua Uşilor Deschise. Peste 130 de persoane, în marea majoritate elevi şi studenţi, au vizitat Casa ONU şi au aflat din prima sursă despre activitatea agenţiilor şi proiectelor Naţiunilor Unite în Moldova.

„Ușile noastre sunt mereu deschise pentru toți și oricând aveți dorința de a cunoaște mai multe despre noi, sunteți bineveniți să ne vizitați și să întrebați. Sunt foarte fericită să văd că atât de multe persoane și-au exprimat interesul să vină și să ne viziteze. Eu sunt foarte încântată de posibilitatea de a face schimb de gânduri și idei cu voi și nu doar să-mi împărtășesc perspective mele referitoare la 22 de ani de muncă în cadrul ONU, dar, de asemenea, să aud de la voi ce ați dori să aflați despre ONU”, susţine coordonatoarea rezidentă ONU și reprezentanta permanentă a Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Dafina Gercheva.

Participanţii au făcut turul Casei ONU, situată pe str. 31 August, care găzduieşte agenţiile rezidente în Moldova din 1994. Din 2004, parterul Casei ONU este accesibil în totalitate pentru persoanele cu dizabilităţi. Pe 1 martie 2017, a fost lansat un lift extern, care face sediul ONU mai accesibil pentru toți vizitatorii.

Cele peste 130 de persoane au vizitat Casa ONU în câte 4 grupuri, în funcţie de domeniile de interes alese: cooperare şi relaţii internaţionale; guvernare democratică, justiţie, egalitate şi drepturile omului; dezvoltare umană şi incluziune socială; mediu, schimbări climatice şi gestionarea riscului dezastrelor.

Vizitatorii s-au întâlnit cu reprezentaţi ai mai multor agenţii ONU, şi au primit răspunsuri la întrebările pe care le aveau.

„Am venit la Ziua Ușilor Deschise împreună cu studenții mei de la Facultatea de Psihologie și Asistență Socială, ULIM, care au un interes sporit față de activitățile ONU în Republica Moldova. Ei au dorit să înțeleagă mai profund modul în care operează agențiile ONU în domeniul social. Universitatea noastră conlucrează activ cu diferite agenții ONU în proiecte ce vizează drepturile copilului, educația inclusiva, femeile în politică”, afirmă Tatiana Gribincea, profesoară la Universitatea Liberă Internațională din Moldova (ULIM).

Ziua Uşilor Deschise la ONU Moldova a fost organizată în premieră pe 20 octombrie 2015, când Naţiunile Unite au celebrat cea de-a 70-a aniversare.

ONU a fost fondată în anul 1945, pe ruinele celui de-al doilea război mondial, pentru a menține pacea și securitatea internațională, pentru a dezvolta relații de prietenie între națiuni și pentru a promova progresul social, un nivel de trai mai bun și drepturile omului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...