Oazu Nantoi: „Fără soluționarea așa-zisului conflict transnistrean, Republica Moldova nu are nici o perspectivă”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Fără soluționarea așa-zisului conflict transnistrean, Republica Moldova nu are nici o perspectivă. Problema transnistreană nu a fost rezolvată până acum întrucât clasa politică din Republica Moldova este incompetentă, coruptă și penetrată de agentura rusească”, o spune într-un interviu la RFI, expertul în problema transnistreană, Oazu Nantoi, director de programe la Institutul de Politici Publice.Declarațiile sunt făcute în contextul în care astăzi, 2 martie, se împlinesc 25 de ani de la declanșarea conflictului armat de pe Nistru.

„Republica Moldova nu are o definiție a problemei transnistrene, dat fiind faptul că ceea ce numim noi conflict transnistrean, nu este un conflict intern. Este un conflict între proiectul statalității Republicii Moldova și ambițiile geopolitice ale Federației Ruse. Cine l-a votat pe Igor Dodon care reproduce sută la sută poziția Rusiei în ceea ce privește proiectul statalității Republicii Moldova per ansamblu și așa-zisul conflict transnistrean, în special?” se întreabă expertul de la Chișinău.

Potrivit lui Oazu Nantoi, ziua de 2 martie face parte din teatrul absurdului politic moldovenesc. „Vor fi acolo cei care cu adevărat au luptat pentru integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova.Vor fi acompaniați de politicienii fățarnici care mimează preocuparea față de conflictul transnistrean. Probabil va veni și Igor Dodon. De dragul bunăstării materiale și al puterii este gata să meargă la orice”.

„Cine nu înțelege că după vizita absolut înscenată la Moscova a lui Igor Dodon, pe de o parte, este o capcană pentru șeful statului, dar și cel care l-a trimis în Federația Rusă, iar pe de altă parte, Rusia, așa cum a impus-o pe Irina Vlah în funcția de bașcan al Găgăuziei, la 22 martie 2015, va proceda și cu noi la următoarele alegeri parlamentare din 2018. Suntem împinși spre așa zisul sistem bipartid, unde Igor Dodon, păpușă dublă ruso-Plahotniuc și liderul Partidului Democrat urmează să dețină monopolul puterii în ceea ce cândva era proiectul statalității R.Moldova”, continuă directorul de programe la Institutul de Politici Publice.

Trebuie spus că, la 20 februarie s-au împlinit 15 ani de la instituirea formatului pentalateral al procesului de negocieri în problema transnistreană.

„Câtă batjocură față de cetățenii R.Moldova din stânga Nistrului a fost timp de 15 ani și ce au făcut cei de la Chișinău, care pe noi ne tratează cu cinism și sfidare, ca să-i protejeze pe cetățenii R.Moldova din stânga Nistrului”, se întreabă expertul în problema transnistreană.

„Formatul de negocieri ”5+2” este o capcană foarte eficientă pentru Federația Rusă. Noi stăm cuminți, legați de căpăstru, în formatul ”5+2”. Statul nu are o poziție, ce este conflictul transnistrean, între cine a fost conflictul, între cine este conflictul și atât timp cât ne temem de denumirea bolii, de ce trebuie să ne așteptăm ca ea să fie tratată. Noi putem să mai așteptăm până la dispariția statului Republicii Moldova și politicienii tot vor spune că asta este o prioritate. Acum, se fac bani grei. Uitați-vă la schemele din domeniul energetic, asta e ceea ce este la suprafață, ceea ce strigă societatea civilă de ani de zile, dar cei de la guvernare se fac că nu se întâmplă nimic”.

„Nu am nici un fel de obiecții față de locuitorii din stânga Nistrului. Acolo, avem un regim autoritar banditesc, unde există poliția politică și fizic este exterminată orice opoziție. Oamenii se tem. Cetățenii nu pot rezista la infinit în situația în care sunt trădați în țara lor, pe teritoriul țării lor”, conchide la RFI, comentatorul politic de la Chișinău, Oazu Nantoi. maluri.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...