Dmitri Rogozin despre candidatura lui Andrei Neguţa: „E un om şi partener serios”

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a salutat eventuala numire a lui Andrei Neguţa în funcţia de ambasador al Republicii Moldova în Federaţia Rusă.

Oficialul rus a recunoscut că-l cunoaşte demult timp pe Andrei Neguţa şi l-a caracterizat ca pe „un om şi partener serios”.

„Îl cunosc pe Andrei din timpul când colaboram în calitate de şefi ai delegaţiilor naţionale parlamentare la APCE. E un om şi partener serios”, a scris Dmitri Rogozin pe o reţea de socializare.

Reamintim că preşedintele Igor Dodon a anunţat joi seara pe pagina sa de Facebook, după o întrevedere cu premierul Pavel Filip, că a acceptat demararea solicitării agrementului pentru numirea lui Andrei Neguţa în calitate de ambasador al Republicii Moldova la Moscova.

În prezent, Andrei Neguţă este deputat PSRM, dar pe„ bază de voluntariat” mai este şi consilier în domeniul politicii externe al preşedintelui Igor Dodon.

Andrei Neguţa Andrei Neguţa a fost ambasador al Republicii Moldova în Federaţia Rusă din 29 mai 2009 până la 25 aprilie 2012 şi ambasador al Republicii Moldova în Franţa şi prin cumul în Spania şi Portugalia (2003 – 2006). În perioada 23 – 27 aprilie 2001, a fost membru în delegaţia Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

În septembrie 2010, în timp ce era în funcția de ambasador al Moldovei în Federația Rusă, președintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a propus rechemarea lui Neguța, pe motiv că ar fi loial intereselor Partidul Comuniștilor și nu intereselor statului.

Neguța a fost retras din funcția de ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă în aprilie 2012, după ce a declarat într-un interviu pentru TASS că retragerea înainte de termen a militarilor ruși din regiunea transnistreană ar pune în pericol atât Republica Moldova, cât și întreaga regiune.

După rechemarea sa din funcția de ambasador, el a fost numit consilier la Mitropolia Moldovei, în cadrul departamentului mitropolitan relații externe, fiind abilitat să colaboreze cu corpul diplomatic acreditat în Rusia și țările din CSI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.