Trimite e-mail | Printeaza
Politic
02.03.2017

Igor Dodon a avut o întrevedere cu Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio

Igor Dodon a avut o întrevedere cu Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio

Astăzi, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a avut o întrevedere cu Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio.

În cadrul întrevederii părțile au făcut un schimb de opinii pe subiecte legate de eventuala modificare a Constituției, a legislației electorale, precum și  a altor legi. Igor Dodon s-a pronunțat pentru necesitatea operării unor modificări ale Constituției în vederea acordării împuternicirilor suplimentare Președintelui țării în ceea ce privește dizolvarea Parlamentului. ”Pe de o parte aceasta este dorința majorității cetățenilor, pe de altă parte modificările respective asigură echilibrul între instituția prezidențială și Parlament”, a menționat șeful statului. Igor Dodon l-a informat pe oficialul european despre faptul că a fost prezentată o inițiativă legislativă în acest sens, menționînd că dacă aceasta nu va fi susținută în Parlament, se va merge pe calea consultării poporului Republicii Moldova.

La rîndul său, Gianni Buquicchio s-a expus pentru balansarea puterilor în stat și a asigurat că instituția pe care o reprezintă va susține orice demers care este în corespundere cu standardele internaționale general acceptate. Părțile au ajuns la înțelegerea ca proiectul de modificare al Constituției și a altor legi să fie transmise Comisiei de la Veneția  pînă la finele săptămînii.
Referindu-se la o eventuală schimbare a Codului Electoral, șeful statului s-a expus ferm pentru păstrarea sistemului electoral actual, însă a menționat necesitatea operării unor modificări care ar asigura un drept eficient la vot a tuturorcetățenilor Republicii Moldova indiferent unde se află, dar și reprezentarea concetățenilor noștri din diasporă și a cetățenilor de pe malul sting al Nistrului în legislativ.

Oficialii au convenit să intensifice colaborarea la nivel de experți, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus