Actualitate

Moscova a trimis o notă Sofiei, în legătură cu profanarea soldatului sovietic „eliberator”

Moscova susține că monumentul simbolizează ”recunoștință fără margini a poporului bulgar față de Armata Roșie, pentru contribuția sa la victoria asupra Germaniei naziste”.

MAE rus a cerut Sofiei să ia toate măsurile pentru a aduce monumentul în forma initiala și sa se prevină pe viitor incidente similare.

„În legătură cu fapta de vandalism flagrant a fost trimisă Ministerului bulgar de Externe o nota, în care am exprimat îngrijorarea profundă a partii ruse față de cinismul acestui act ilegal, care a fost comis în ziua oficială, anuntata de guvernul bulgar, de multumire fate de cei care s-au opus nazismului în Republica Bulgaria”, – a declarat Maria Zakharova, citata de TASS.

Pe 21 februarie, pe monumentul Alyosha din orașul bulgar Plovdiv a aparut o inscripție cu vopsea roșie: „Bulgaria – mai presus de toate”.

Monumentul în cauza a fost ridicat pe dealul Bunardzhik din Plovdiv în anul 1957. După prăbușirea Uniunii Sovietice, autoritatile bulgare au propus în mod repetat demontarea monumentului, care reprezinta un simbol al ocupației sovietice, dar decizia finală cu privire încă nu a fost luată.

PAGINADERUSIA.RO

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *