Grupul de la Vișegrad nu a stabilit o poziție comună privind un nou mandat al lui Tusk ca președinte al Consiliului European

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Statele din grupul de la Vișegrad (Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria) sunt divizate în chestiunea reînnoirii mandatului fostului premier liberal polonez Donald Tusk ca președinte al Consiliului European, a recunoscut joi premierul ceh Bohuslav Sobotka, după reuniunea de la Varșovia a premierilor acestor state, transmite AFP.

Eventuala realegere a lui Tusk în acest post pentru un nou mandat de doi ani și jumătate va fi examinată la Consiliul European ce se va desfășura pe 9 martie la Bruxelles, scrie agerpres.ro.

„Am discutat pe scurt despre această chestiune. Nu avem o poziție comună a țărilor grupului de la Vișegrad” a răspuns Sobotka când a fost întrebat despre Donald Tusk la conferința de presă.

Actualul guvern polonez condus de partidul conservator Dreptate și Justiție (PiS), care a fost în opoziție pe vremea executivului condus de formațiunea lui Donald Tusk, Platforma Civică (PO), au spus clar că se opun rămânerii acestuia în funcția de președinte al Consiliului European.

Atât premierul polonez, Beata Szydlo, cât și președintele partidului Dreptate și Justiție (PiS), Jaroslaw Kaczynski, l-au criticat adesea pe Tusk pentru modul cum a acționat în contextul Brexitului și al crizei provocate de valul de migranți. Ei l-a acuzat de asemenea că nu apără interesele țării sale și că susține actuala opoziție poloneză.

Totuși, se pare că Donald Tusk are sprijinul unei majorități a statelor membre ale UE pentru un nou mandat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...