Actualitate

Mafia anabolizantelor. Drumul clandestin al steroizilor din Moldova spre sportivi străini

4 mai 2016, Aeroportul Internațional Chișinău. Un avion încărcat cu saci de corespondență ai ÎS Poșta Moldovei își ia zborul spre Frankfurt. Printre coletele sigilate cu bandă adezivă pe care este imprimată denumirea „Poșta Moldovei” și cu ștampilă vamală, în avion se găsesc și trei saci cu sigla „Poșta Moldovei” care conțin pachete mici cu anabolizante. În Aeroportul din Frankfurt, sacii cu medicamente interzise spre export sunt mutați într-un alt avion, care de asemenea pleacă spre SUA.

Lunar, prin acest coridor, în SUA, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania, dar și în Australia și statele CSI ajung de la 5.400 până la 7.800 de colete, fiecare dintre ele conține anabolizante în valoare de circa 200 de dolari. Valoarea lunară a coletelor cu anabolizante transmise prin intermediul Poștei Moldovei variază între un milion și un milion și jumătate de dolari. Potrivit mai multor surse, schema funcționează de peste zece ani.

Coletele clandestine

Steroizii anabolizanți și androgeni sunt hormoni sintetici, care sporesc capacitatea organismului de a produce țesut muscular. În ultimul timp, aceste substanţe sunt foarte solicitate în rândul sportivilor şi persoanelor care își doresc să crească masa musculară sau să obțină performanțe sportive în termen scurt. În toate statele membre UE, majoritatea statelor CSI, precum şi în SUA, aceste substanţe sunt interzise spre fabricare și comercializare. În Republica Moldova, producerea celor mai multe anabolizante este însă legală, iar vânzarea – liberă în farmacii.

Coletele cu anabolizante ajung de obicei la Poșta Moldovei pe ușa din spate. Sacii încărcați cu steroizi sunt aduși de multe ori de șoferii poștei rapide EMS care îi recepționează de la „clienți” la adrese indicate de către aceștia. „Locurile sunt diferite și nu prea îmi amintesc să se repete. Se întâmplă să fie și la marginea orașului, sau lângă clădiri în construcții”, ne dezvăluie surse din cadrul întreprinderii de stat. Din cauza riscului la care sunt expuse aceste persoane, am luat decizia de a le păstra anonimatul. Declarațiile sunt confirmate însă și de o înregistrare video care a ajuns în posesia noastră. Din filmuleț se vede cum un angajat al Poștei Moldovei încarcă în mașina poștei rapide EMS două cutii mari, fără a respecta condițiile de recepționare a comenzii: coletele nu sunt cântărite, nu le sunt atribuite coduri de bară, expeditorul nu primește un bon de casă. Fostul șef al Centrului de Prelucrare și Transportare a Poștei (CPTP), Sorin Stati, susține că în cutiile care apar în imagini se găsesc anabolizante.

Continuarea o găsiți aici. 

Sursa: Centru de Investigații Jurnalistice

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *