Ghimpu: „Separatiştii din stânga Nistrului au fost cei care au provocat războiul, fiind susţinut de Rusia”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Separatiştii din stânga Nistrului au fost cei care au provocat războiul, fiind susţinut de Rusia. Declaraţia îi aparţine liderului PL, Mihai Ghimpu, în contextul comemorării pe 2 martie a 25 de ani de la conflictul armat de pe Nistru din 1992.

„Conflictul armat a fost dezlănţuit de către regimul separatist, cu susţinerea directă a autorităţilor ruse, sub pretextul lozincilor de protejare a drepturilor minorităţilor naţionale, situaţie similară cu cea din Georgia în 2008 şi Ucraina, 2014”, a menţionat Ghimău într-o postare pe Facebook.

Potrivit lui, la începutul diferendului de pe Nistru, Republica Moldova abia își obținuse cu greu independența, nu dispunea de o forță militară și, cu atât mai mult, de armament.

„Pe când separatiştii constituiau o impresionantă forţă armată (datorită sprijinului oferit de Rusia), fapt pentru care în primele zile ale războiului în conflict fusese implicată doar poliţia, dotată la acea vreme doar cu bastoane şi pistoale. Aproximativ 10 mii de cetăţenii ai Republicii Moldova şi-au riscat viaţa pentru apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii. 279 morţi şi 1180 răniţi, taţi şi fraţi de ai noştri, omorâţi de separatiştii proruşi la Nistru”, a subliniat politicianul.

În opinia sa, Rusia continuă să ofere şi în ziua de azi regimului regimului de la Tiraspol „sprijin militar, politic şi economic, permiţându-i să supravieţuiască, întrucât Rusia niciodată nu se va dezice de ambiţiile ei, pentru că acolo domină generalii şi politica imperialistă”.

„Din păcate, chiar și după încetarea focului, Rusia continuă să ofere regimului separatist sprijin militar, politic și economic, permițându-i să supraviețuiască, întrucât Rusia niciodată nu se va dezice de ambițiile ei, pentru că acolo domină generalii și politica imperialistă”, a adăugat Mihai Ghimpu.

În această zi, acum 25 de ani, a început conflictul armat de pe Nistru, care a durat patru luni. Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992, ulterior, au fost începute negocierile politice pentru reglementarea diferendului transnistrean.

Anul trecut, în premieră, Parlamentului Republicii Moldova a instituit Platforma parlamentară de consultare și control parlamentar pentru realizarea politicii de reintegrare a Republicii Moldova în vederea oferirii unui sprijin politic și legislativ negociatorilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...