Polonia vrea să scape cu orice preţ de vechile sale blindate ruseşti

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Polonia vrea să înlocuiască în următoarele două decenii vechile blindate de infanterie BWP-1 şi BWP-2, de producţie sovietică, fabricate în urmă cu mai bine de 25 de ani.

Costurile însă ar putea atingă şi valoarea de 80 de miliarde de zloţi (aproximativ 21 de miliarde de dolari), după cum recunoaşte ministrul adjunct al Apărării din Polonia, Bartosz Kownacki, citat de Defense News.

„Este un angajament de amploare pentru următorii 24-25 de ani. Conform unor estimări, valoarea proiectului va fi cuprinsă între 5,2 şi 21 de miliarde de dolari, în cazul în care decidem să achiziţionăm două tipuri diferite de vehicule blindate de infanterie: uşoare şi grele”, a precizat oficialul polonez.

Guvernul de la Varşovia ia în considerare mai multe variante, una constând în iniţierea unui parteneriat cu reprezentanţii industriei de apărare din Cehia, cealaltă fiind cea a folosiri licenţei vehiculelor coreene K9, adaptate deja la obuzierele autopropulsate create de firma locală Hota Stalowa Wola.

BWP-1 şi BWP-2 sunt transportoare blindate construite de polonezi după licenţă modelelor sovietice BMP 1 şi 2, în prezent, forţele de infanterie din Polonia având peste 1.000 de astfel de vehicule în uz.

După anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi declanşarea crizei din estul Ucrainei, Polonia a încercat din răsputeri să înlocuiască tehnică militară de provenienţă sovietică cu armament NATO.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...