(FOTO) Proiectul preşedintelui Dodon privind modificarea Constituţiei va fi examinat de Comisia de la Veneţia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Proiectul de modificare a Constituţiei în vederea acordării unor împuterniciri suplimentare președintelui țării în ceea ce privește dizolvarea Parlamentului va fi examinat va fi transmis până la finele săptămânii Comisiei de la Veneţia. Despre aceasta a informat preşedintele Igor Dodon, ca urmare a unei întrevederi pe care a avut-o astăzi cu preşedintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio.

În cadrul întrevederii, cei doi au abordat diverse subiecte legate de eventuala modificare a Constituției, a legislației electorale, dar şi a altor legi.

„Am expus poziția mea personală cu privire la necesitatea operării unor modificări ale Constituției. Pe de o parte este dorința majorității cetățenilor, pe de altă parte aceste modificări țin și de asigurarea echilibrului între instituția prezidențială și Parlament. Am informat oficialul European despre faptul că a fost prezentată o inițiativă legislativă în acest sens, menționând că dacă nu va fi susținută în Parlament, vom merge pe calea consultării poporului Republicii Moldova”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.5

Totodată, potrivit lui Igor Dodon, la rândul său, Gianni Buquicchio, s-a expus pentru „balansarea competentelor puterilor în stat și a asigurat că instituția pe care o reprezintă va susține orice demers care este în corespundere cu standardele internaționale general acceptat”.1

„Referindu-mă la o eventuală schimbare a Codului Electoral, m-am expus pentru păstrarea sistemului actual electoral, în acelaşi timp menţionând că sunt necesare modificări care ar asigura un drept eficient la vot tuturor cetăţenilor Republicii Moldova indiferent unde se află, dar și reprezentarea concetățenilor noștri din diasporă și a cetățenilor de pe malul stâng al Nistrului în legislativ”, a mai scris şeful statului pe pagina sa de Facebook.

Nu în ultimul rând, cei doi au convenit să intensifice colaborarea la nivel de experți.

2 3


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...