Statul Islamic se retrage din orașul sirian Palmira

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Combatanții grupării jihadiste Stat Islamic s-au retras dintr-o mare parte din orașul sirian Palmira, dar au lăsat în urmă numeroase mine făcând dificilă înaintarea forțelor guvernamentale, a indicat joi Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de AFP.

Trupele siriene, susținute de armata rusă, au intrat miercuri în cetatea antică după lupte cu jihadiștii, potrivit OSDO. Joi dimineața, combatanți ai SI se retrăseseră în cartiere rezidențiale în estul orașului, scrie Agerpres.

”SI s-a retras dintr-o mare parte din Palmira după ce a plasat mine în oraș. În cartiere din est se află luptători kamikaze”, a declarat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman. ”Forțele guvernamentale nu au fost încă în măsură să intre în centrul orașului sau în cartierele de est”, a declarat el pentru AFP.

Potrivit directorului OSDO, nu se mai află combatanți jihadiști în principala parte a cetății antice, situată în sud-vestul orașului, dar acest sector este ”foarte minat”.

Cetatea antică Palmira este înscrisă în patrimoniul mondial al umanității. Situată în centrul țării, ea a fost capturată în mai 2015 de către jihadiști, care au distrus acolo cele mai frumoase temple și au fost întreprinse execuții în masă. Combatanții SI au fost apoi alungați din Palmira în martie 2016, dar ei au recucerit-o în decembrie 2016.

Susținute de trupe la sol și de bombardamente aeriene ruse, forțele guvernamentale siriene încearcă de mai multe săptămâni să ajungă în Palmira înaintând prin deșert dinspre provincia Homs.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...