Alegătorii din provincia britanică Irlanda de Nord sunt chemați la urne în cadrul unui scrutin legislativ

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Aproximativ 1,2 milioane de nord-irlandezi cu drept de vot sunt chemați joi la urne pentru alegerea unei noi adunări legislative, după ce guvernul de la Londra nu a reușit să obțină un acord pentru depășirea impasului provocat de disputa privind împărțirea puterii politice în provincia britanică între catolici și protestanți, relatează agenția DPA.

Scrutinul legislativ are loc pe fondul unei crize izbucnite la începutul lui ianuarie, odată cu demisia lui Martin McGuinness, un veteran al politicii provenit din rândurile partidului republican irlandez Sinn Fein, scrie agerpres.ro.

McGuinness a demisionat din funcția de adjunct al șefului executivului nord-irlandez. El a acuzat-o pe șefa executivului, Arlene Foster, de la formațiunea rivală Partidul Democratic Unionist (DUP, loialist), că nu respectă principiul împărțirii puterii politice în Irlanda de Nord.

Guvernul britanic a fost nevoit să anunțe organizarea de alegeri pentru adunarea legislativă nord-irlandeză după ce Sinn Fein a refuzat să numească un nou adjunct al șefului executivului local, pentru a lucra în continuare împreună cu Arlene Foster, în pofida unei intervenții de ultim moment a premierului Marii Britanii, Theresa May.

Distribuirea mandatelor în adunarea de la Belfast va rămâne probabil aceeași după alegeri, ceea ce înseamnă că Sinn Fein și DUP vor avea discuții și mai multe în legătură cu împărțirea puterii, și analiștii nu se așteaptă la rezultate.

Înainte de alegeri, Sinn Fein a afirmat că temele sale de campanie vor include și dorința sa de „a vedea că Irlanda de Nord rămâne parte a Uniunii Europene”.

Sinn Fein i-a cerut dnei Foster să demisioneze din funcție în așteptarea unei anchete în legătură cu un plan deficitar de energie care i-ar costa pe contribuabili aproape 500 milioane de lire sterline (609 milioane de dolari). Arlene Foster s-a menținut însă pe poziție și a acuzat partidul Sinn Fein că politizează subiectul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...