Magazinele duty-free ale lui Ilan Shor din Kârgâzstan au ajuns pe mâna unui rus

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

La începutul acestui an, Ilan Șor a cedat magazinele duty-free din Kârgâzstan unei firme din Federația Rusă deținută de afaceriști originari din Chișinău. În afacerea inițiată acum câțiva ani, Șor s-a asociat cu un fost șef al Serviciului Vamal din Republica Moldova și cu fiica unui fost deputat kârgâz, scrie o investigație realizată de rise.md.

La Bișkek, capitala Kârgâzstanului, la 19 septembrie 2012 este înregistrată firma Duty Free mall kg. Fondatori, cu cote egale din capitalul social, sunt compania moldovenească D.F.I. SRL (50%) și o tânăra de 20 de ani, Upol Kubanîcibekova (50%) – fiica lui Kubanîcibek Tumanov, fost deputat în Parlamentul Kârgâzstanului (2010-2015) și vicepreședinte al Comisiei de Finanțe. Totodată, unchiul tinerei, Toktogul Tumanov, a fost deputat din partea social-democraților, fracțiune parlamentară condusă, în 2010, de Almazbek Atambaev – ales ulterior în funcția de președinte al țării.

La rândul ei, societatea D.F.I SRL a fost fondată la Chișinău, în august 2012, de Viorel Melnic – fost șef al Serviciului Vamal din Republica Moldova în anii 2008-2009, şi fost ministru adjunct al Economiei, în 2006, când funcţie de ministru era ocupată de Igor Dodon, actualul preşedinte al Republicii Moldova. Ulterior el a vândut D.F.I SRL companiei Dufremol SRL, controlată de Ilan Șor, mai scrie sursa.

Potrivit datelor serviciului vamal, Dufremol SRL deține, la frontiera Republicii Moldova, 12 magazine duty-free.

În septembrie 2013, la un an de la fondarea Duty free mall kg, firma moldovenească Dufremol SRL fondează şi ea la Bișkek o companie – Dufremol kg, în care deține 99% din capitalul social de un milion de dolari SUA. Restul de 1% din capital îi revine lui Viorel Melnic.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...