Transnistria se opune creării unui post vamal comun moldo-ucrainean pe teritoriul din stânga Nistrului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După ce autoritățile Republicii Moldova și cele ale Ucrainei și-au arătat intenția de a delega vameși în Cuciurgan, pe segmentul transnistrean, reprezentanții regiunii din stânga Nistrului au reacționat dur.

Așa-zisul ministru al Afacerilor Externe a declarat, în urma unei întrevederi cu liderul regiunii, că trebuie să se facă tot posibilul pentru ca postul vamal comun moldo-ucrainean să nu fie instalat, notează Ria Novosti.

„Poporul din stânga Nistrului va avea de suferit în urma acestor acțiuni și se vor crea probleme în procesul de negociere cu autoritățile de la Chișinău”, a adăugat Vitalii Ignatiev.

Viceprim-ministrul Gheorghe Bălan a comunicat anterior despre existența unei voințe politice exprese a Guvernului Republicii Moldova în a institui controlul comun la postul „Pervomaisk-Cuciurgan” pînă în trimestrul IV 2017, cu etapizarea procesului pe perioade succesive, reiterând disponibilitatea părții moldovenești de a contribui cu resursele și echipamentele necesare, de a mobiliza în acest sens sprijinul partenerilor internaționali și al UE, și de a continua, după asigurarea cu succes a funcționalității postului vizat, replicarea modelului respectiv la celelalte puncte de trecere, amplasate pe segmentul central (transnistrean) al frontierei de stat moldo-ucrainene.

La rândul său, delegația ucraineană a confirmat prezența unei voințe politice similare și din partea autorităților de la Kiev, a remarcat deplina deschidere de a realiza sarcina trasată, a enunțat necesitatea de a definitiva concomitent procedurile de demarcare a întregii frontiere moldo-ucrainene, cu sincronizarea măsurilor ce se impun a fi întreprinse, impulsionarea corespunzătoare a proceselor și soluționarea eficientă a problemelor de interes bilateral.

Aspectele tehnice ale introducerii controlului comun urmează a fi discutate și agreate în cadrul platformelor de dialog ale serviciilor vamale și de frontieră ale părților, cu asigurarea unei baze normative, tehnologice și infrastructurale a activităților preconizate.

Pe parcursul trimestrului I 2017, partea moldovenească în conlucrare cu cea ucraineană și cu implicarea partenerilor externi relevanți vor demara campanii informaţionale de comunicare a beneficiilor controlului în comun pentru populaţia şi agenţii economici din Ucraina și Republica Moldova, inclusiv, locuitorii din regiunea transnistreană.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...