Din nou împreună: Conducerea de vârf a ţării a depus flori la Complexul „Eternitate”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele Igor Dodon, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu şi premierul Pavel Filip, au depus astăzi flori la monumentul „Mama Îndurerată” de la Complexul Memorial „Eternitate”. În acest mod, conducerea de vârf a ţării a comemorat eroii conflictului armat din 1992.

În mesajul postat astăzi pe pagina sa de Facebook, Andrian Candu s-a adesat părinților care au pierdut acum 25 de ani copii la război. Potrivit Președintelui Parlamentului, „numai grație sacrificiului făcut atunci, în 1992, avem putere să continuăm lupta pentru reîntregirea țării”.

„Ne-am așezat la o masă de discuții cu cei de la Tiraspol pentru că nu vom admite repetarea celor patru luni de lupte sângeroase. Vom învăța să trăim din nou împreună cu cei din stânga Nistrului. Vom acorda un statut acelei părți a țării noastre care se numește Transnistria. Vom lucra pentru ca toți cetățenii din Republica Moldova să trăiască în pace, siguranță și acasă de la Cahul până la Camenca, de la Briceni până la Slobozia. Avem o țară mult prea mică ca să o împărțim, dar suficient de mare pentru a fi casa tuturor”, a mai spus președintele Parlamentului.

Miercuri preşedintele Igor Dodon a lansat iniţiativa de constituire a unei platforme de dialog social în cadrul căreia să fie identificate soluţii reciproc acceptabile pentru soluționarea subiectului transnistrean, îndemnând cetăţenii să fie toleranţi faţă de localnicii din stânga Nistrului.

„Suntem obligați să tragem învățăminte din această tragedie. În primul rând, trebuie să încetăm a mai diviza locuitorii țării pe criterii naționale, precum și în ”băștinași” și ”venetici”. Nu trebuie să ne impunem reciproc valorile noastre, viziunile proprii asupra istoriei țării și a viitorului ei. Noi trebuie să acceptăm ca axiomă faptul, că noi am putea avea diferite origini etnice, diferite limbi materne, diferiți eroi și clasici literari, dar cu toate acestea noi cu toții constituim poporul polietnic unic al Republicii Moldova, avem o Patrie comună și indivizibilă, pe care noi cu toții o iubim și o apreciem în egală măsură”, se mai rată în mesajul lui Dodon.

În această zi, acum 25 de ani, a început conflictul armat de pe Nistru, care a durat patru luni. Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992, ulterior, au fost începute negocierile politice pentru reglementarea diferendului transnistrean.

Anul trecut, în premieră, Parlamentului Republicii Moldova a instituit Platforma parlamentară de consultare și control parlamentar pentru realizarea politicii de reintegrare a Republicii Moldova în vederea oferirii unui sprijin politic și legislativ negociatorilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...