Minerii moldoveni vor ieşi la proteste din cauza majorării vârstei de pensionare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Minerii moldoveni sunt nemulţumiţi de faptul că au fost privaţi de unele privilegii legate de vârsta de pensionare. Ei au expediat pe adre­sa Guvernului şi a Parlamentului un şir de demersuri prin care cer să fie modificată Legea pensiilor pentru a fi restabiliţi în drepturi. În caz contrar, minerii ameninţă cu proteste. În acelaşi timp, angajatorii lor spun că ar putea să rămână fără muncitori, iar industria extractivă de subteran din ţara noastră să dispară.

Mai mulţi mineri care s-au adresat în ultimul timp la casele teritoriale de asigu­rări sociale pentru a le fi stabilită pensia de vârstă au aflat cu stupoare că ei nu mai pot solicita acest lucru, ca până acum, la 54 de ani, în cazul bărbaților şi la 49 de ani – în cel al femeilor. Astfel, ei ar urma să se pen­sioneze în condiţii generale, adică la 63 de ani, a precizat Victor Talmaci, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Construcţii şi Industria Materialelor de Construcţie „Sin­dicons”, potrivit vocea.md.

Anterior, la etapa dezbaterilor publice pe marginea proiectului de reformare a sistemului de pensii, minerii se numărau printre persoanele ocupate la lucrări foarte nocive și foarte grele, care beneficiază de condiţii privilegiate privind vârsta de pen­sionare. Din momentul intrării în vigoare, 1 ianuarie 2017, documentul nu mai pre­vede, însă, acest lucru.

„Aceşti oameni au muncit în mod conştient în condiţii extrem de grele şi no­cive pentru că legislaţia le asigura dreptul de a ieşi mai devreme la pensie. Acum, ei colectează semnături şi adresează demer­suri factorilor de decizie pentru a fi modi­ficată legea şi a le fi restabilite privilegiile legate de pensionare”, a specificat Victor Talmaci.

O altă modificare operată mai devreme în legislaţie a prevăzut ca, pentru a bene­ficia de aceste înlesniri, minerilor


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...