Forţele de securitate au ridicat un adolescent din mulţime şi l-au întrebat dacă facă parte din Statul Islamic, notează news.ro.

Apoi, adolescentul a fost târât din camioneta plină cu refugiaţi şi forţele irakiene i-au legat braţele. După câteva minute de interogare, adolescentul recunoşate că a făcut parte timp de trei luni din organizaţia teroristă şi a petrecit o săptămână într-o tabără de antrenament, dar susţine că a gătit pentru jihadişti şi nu a ţinut niciodată o armă.

Aceeaşi imagine se repetă zilnic la marginea bastionului jihadist de la Mosul. În timp ce locuitorii fug din calea luptelor zilnice dintre jihadişti şi forţele guvernamentale irakiene, care încearcă să elibereze jumătatea vestică a metropolei, unităţile de securitate ale armatei îi transportă pe civili spre taberele guvernamentale şi încearcă să-i descopere pe acei militanţi ai Stattului Islamic deghizaţi în refugiaţi din Mosul.

Pănă la 14.000 de civili au fugit din jumătatea vestică a bastionului jihadist la doar o săptămână de la lansarea ultimei ofensive a armatei irakiene. Cei mai mulţi refugiaţi sunt femeiu, copii şi bătrâni, dar printre aceştia se numără sute de tineri, care trebui să treacă de filtrele forţelor de securitate.

Cu toţii sunt flămânzi şi însetaţi după ultimele trei luni, în care forţele irakiene au asediat practic jumătatea vestică a metropolei Mosul. 

Până la 400.000 de persoane au fost obligate să-şi abandoneze locuinţele în urma ofensivei lansate de forţele irakiene sprijinite de americani, în încercarea de a curăţa de militanţi ultimele cartiere situate la est de Tigru.

Un oficial de securitate susţine că doar duminică au fost identificaţi printre refugiaţi şapte presupuşi membri ai Statului Islamic.

De asemenea, alţi patru jihadişti au fost arestaţi luni la marginea bastionului Mosul.

Cei mai mulţi luptători jihadişti îşi pierd viaţa în luptă, deşi forţele irakiene au reuşit să captureze câteva zeci doar în ultima săptămână, inclusiv luptători străini din fostele republici sovietice şi din China.

De asemenea, forţele de securitate îi pot identifica după comportament pe acei tineri jihadişti deghizaţi în refugiaţi.

Armata irakiană consideră aceste filtre ca fiind sigure, dar nu au date care să demostreze eficienţa acestora în ceea ce priveşte capturarea militanţilor Statului Islamic.