Obiectele din aur au fost găsite la mică adâncime, într-o zonă mlăştinoasă din apropierea unei ferme din comitatul Staffordshire.

Cei doi căutători de aur, Mark Hambleton şi Joe Kania, au rămas muţi de uimire când au scos la suprafaţă artefactele într-o zi friguroasă din decembrie. Piesele vechi de 2.500 de ani erau îngropate la mică adâncime, la circa un metru distanţă una de cealaltă.

Experţii de la Muzeul Britanic cred că bijuteriile din aur, care au primit numele ''Leekfrith Iron Age Torcs'', ar putea data din anul 400 î.Hr.

Colecţia ''de imensă importanţă internaţională'' constă dintr-o brăţară decorată cu simboluri celtice şi trei coliere. Se crede că bijuteriile au fost realizate în Germania sau în Franţa.

''Ornamentele au fost probabil purtate de femei bogate şi influente, poate de persoane de pe continent care s-au măritat în cadrul comunităţii locale'', a declarat Julia Farley, curator al colecţiilor din Epoca de Fier din Marea Britanie şi Europa de la Muzeul Britanic, evaluatoarea colecţiei unice. ''Punând cap la cap modul în care aceste obiecte au ajuns să fie îngropate pe un câmp din Staffordshire ne va oferi o imagine de nepreţuit cu privire la viaţa în Britania, în Epoca de Fier'', a adăugat ea.

Potrivit unor teorii, aurul ar fi fost îngropat pentru o mai bună păstrare sau ca ofrandă adusă zeilor, în memoria proprietarelor decedate ale obiectelor.

Arheologii au studiat zona în care au fost găsite piesele, însă au declarat că nu există dovezi ale existenţei altor piese asemănătoare în imediata apropiere.

Staffordshire este celebru pentru industria simbolică a olăritului, însă prea puţine lucruri sunt cunoscute despre aşezările din Epoca de Fier din acest comitat.

Philip Atkins, preşedintele consiliului comitetului Staffordshire a declarat că ''această uimitoare descoperire a ornamentelor din aur din nordul ţinutului este pur şi simplu magică'', acesta arătându-se nerăbdător să afle în următorii ani ''secretele şi povestea pe care obiectele o poartă cu ele''.

Bijuteriile ar putea fi declarate obiecte de tezaur în urma unei audieri condusă de un inspector, ce urmează să fie susţinută în curând, mai arată sursa citată.