Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.03.2017

Republica Moldova va beneficia de sprijinul Comisiei de la Veneția pentru îmbunătățirea legislației electorale

Republica Moldova va beneficia de sprijinul Comisiei de la Veneția pentru îmbunătățirea legislației electorale

Comisia de la Veneția va continua să sprijine Republica Moldova, în special pentru a identifica cele mai bune soluții de îmbunătățire a legislației electorale. Declarația a fost făcută de Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, după întrevederea cu Președintele Parlamentului Andrian Candu.

„Vom organiza dezbateri largi pentru a identifica cele mai bune soluții în Parlament pentru sistemul electoral și vom lucra împreună cu Comisia de la Veneția pentru a găsi cea mai bună experiență”, a spus Andrian Candu.

Totodată, Speakerul a explicat necesitarea rectificării legislației electorale prin deficiențele existente în funcționarea sistemului electoral din Republica Moldova, inclusiv votul diasporei și votul cetățenilor din regiunea transnistreană. În context, Andrian Candu a anunțat că este în proces de constituire Grupul de lucru, format din deputați din toate fracțiunile parlamentare, cu participarea societății civile și partenerilor de dezvoltare, care să analizeze propunerile de îmbunătățire a legislației electorale, ținând cont de recomandările Comisiei de la Veneția, Curții Constituționale, misiunilor de observatori internaționali de la Consiliul Europei, UE și OSCE, precum și de propunerile venite din partea societății civile.

Președintele Comisiei de la Veneția a remarcat că Republica Moldova se confruntă, în prezent, cu două provocări, una legată de inițiativa privind acordarea împuternicirilor suplimentare Președintelui țării de dizolvare a Parlamentului, iar cealaltă – de modificare a legislației electorale. Cu referire la inițiativa de modificare a Constituției, Gianni Buquicchio a menționat că experții de la Comisia de la Veneția întotdeauna au optat pentru păstrarea echilibrului între puterile din stat. 

Referindu-se la schimbarea legislației electorale, Buquicchio a spus: ”Comisia de la Veneția nu se va implica în alegerea modelului de sistem electoral potrivit pentru Republica Moldova, dar va împărtăși bunele practici europene în domeniu pentru a îmbunătăți legislația electorală. Astăzi în lume se atestă un deficit de încredere față de viața politică tradițională. Respectiv este justificată identificarea unui sistem electoral mai bun, astfel încât să fie restabilită încrederea oamenilor”, a menționat Președintele Comisiei de la Veneția.

Interlocutorii au declarat că modificările legislative urmează să fie adoptate cu un an înainte de alegeri, proiectul urmează să fie supus unor dezbateri largi cu participarea autorităților și societății civile, iar reforma sistemului electoral să fie adoptată prin larg consens politic, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus