Ultimatum din partea lui Filip în privința calității alimentației în grădinițe

Premierul Pavel Filip a scos tunete și fulgere în debutul ședinței de miercuri a Guvernului după ce a constata că problema alimentației calitative în grădinițe și a respectării igienei nu a fost rezolvate. Mai mult, Pavel Filip a menționat că există probleme interinstituționale în această privință și a cerut în mod ultimativ ca să fie eliminate toate disfunțiile.

Pavel Filip a întârziat cu mai bine de o oră la ședinț Guvernului și le-a explicat membrilor Executivului că pur și simplu a dorit să vadă cu ochii săi cum sunt alimentați copii în grădinițe, iar ce a văzut l-a lăsat perplex. Premierul a spus că a mers la o grădiniță, urmare a unei petiții din partea unui părinte. ”Personal, m-am  săturat cât am spus să se facă regulă în acest domeniu și am decis să merg spontan la această grădiniță, împreună cu ANSA și cei de la sănătate publică”, a declarat Filip.

 Iar ceea ce a descoperit acolo, la șocat – ouă cu termen expirat, în frigiderele pentru lactate stă și carnea, resturi alimentare și lipsă de igienă. ”Vorbeam cu doamna directoare – nu este neapărat să faci investiții financiare foarte mari pentru a face curat. Ar trebui să le fie rușine – praful de un deget acolo pe unde merg copiii în fiecare zi. Ar trebui să înțeleagă că sunt oameni care trebuie să poartă răspundere pentru calitatea alimentelor și igienă, în general”, a menționat Pavel Filip.

 Chiar și merele care le sunt oferite copiilor, într-o țară producătoare de fructe, lasă mult de dorit. ”Noi suntem o țară producătoare de fructe. Merele sunt departe de cele pe care le vedem atunci când lansăm proiecte europene de investiții și tehnologii moderne. Spunem că cea mai mare bogăție a noastră sunt copiii. Ce ca ce, dar mere calitative și la preț accesibil, cred că în Republica Moldova putem găsi”.

Iar una din probleme este că instituțiile statului încearcă să evite orice responsabilitate și a cerut instituțiilor responsabile – Ministerul Sănătății, ANSA, etc să elimine orice deficiențe legislative și normative în acest domeniu. ”După aceasta vom face un control la nivel național să vedem ce avem și ce trebuie de făcut. Așa mai departe nu vor merge lucrurile. Oamenii trebuie să înțeleagă că sunt responsabili pentru asta”, a punctat Pavel Filip.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.