25 de ani de la izbucnirea conflictului armat de pe Nistru/ VIDEO

În Republica Moldova este marcată Ziua Memoriei. Este ziua de comemorare a celor căzuţi în conflictul armat din 1992 pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova. În acest an se împlinesc 25 de ani de la acţiunile de luptă de pe Nistru.

De Ziua Memoriei vor fi oficiate servicii divine și vor fi depuse flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt.

De asemenea, va fi organizat Marșului Memoriei. Participanții se vor deplasa din PMAN spre Complexul memorial „Eternitate”, unde va fi desfășurat mitingul de comemorare a eroilor căzuți în acțiunile de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova.

Vor avea loc depuneri de flori la monumentul „Maica îndurerată”. La Complexul memorial „Eternitate” va fi organizată și o masă de pomenire cu „terci ostășesc”.

În instituțiile de învățământ de toate nivelurile și în unitățile militare vor avea loc ore de educație patriotică și de comemorare a eroilor căzuți în lupte, cu păstrarea unui moment de reculegere

Conflictul armat de la Nistru a început la 2 martie 1992. Atunci efective ale Gărzii transnistrene şi unităţi de cazaci au atacat postul de poliţie din Dubăsari, aflat sub jurisdicţia Chişinăului.

Poliţiştii din Dubăsari, cu armament insuficient în dotare, au acceptat să predea sediul în schimbul promisiunii că vor fi lăsaţi să plece. Totuşi, ei au fost arestaţi şi duşi la Tiraspol, iar în luptă s-au implicat localnicii din Cocieri.

Pentru că în acea perioadă Moldova nu avea armată, autorităţile de la Chişinău au implicat Poliţia. În timpul conflictului, n conflict au fost implicaţi şi militari ruşi, aşa-numita Armată a XIV-a, cu un efectiv de peste 6000 de soldaţi.

[youtube id=”7neinnHHARA” start=”0″]

În timpul conflictului armat, cele mai grele lupte sau dat în localităţile Dubăsari, Corjova, Coşniţa, Cocieri, Roghi, Tighina şi Varniţa. Potrivit datelor Ministerului Apărării, în timpul conflictului au murit 286 de oameni, iar alţi 284 au rămas invalizi.

[youtube id=”hS9YJcW74fg” start=”0″]

La 21 iulie 1992, a fost semnat acordul de încetare a focului între ex-preşedintele Moldovei, Mircea Snegur, şi preşedintele de atunci al Rusiei, Boris Elţin.

[youtube id=”hS9YJcW74fg” start=”0″]

Deşi au trecut 25 de ani de la acele evenimente sângeroase, problema transnistreană nu a fost soluţionată nici până astăzi.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.