Filip: Se tergiversează achitarea subvenților din cauza agricultorilor escroci

Premierul Pavel Filip a explicat ieri, în debutul ședinței de Guvern, de ce se tergiversează achitarea subvențiilor pentru agricultorii care au avut pierderi după înghețurile din primăvara anului trecut, notează realitatea.md.

Prim-ministrul susține că a examinat minuțios lista solicitanților și a descoperit mai mulți agricultori „escroci” care de câțiva ani nu mai activează în domeniu, dar totuși cer subvenții de la stat.

„Îmi cer scuze în fața agricultorilor onești care încă nu și-au primit compensațiile pentru că am avut mai multe impedimente în această cale, până am verificat toate listile, de comun acord cu autoritățile locale primare, cu reprezentanții Ministerului Agriculturii, dar și cu cei de la Situații Excepționale. A fost întocmită o listă de peste 600 de agricultorilori, care au anunțat pierderi de peste 200 milioane lei și o recoltă compromisă de peste 62 mii tone”, a precizat Filip.

Premierul a explicat de ce s-a tergiversat procedura de achitare a subvențiilor.

„Ne-am mișcat greu pentru că cu părere de rău sunt agricultori neonești, care vor să consume banii celor care muncesc. O să vă prezint doar câteva exemple a întreprinderilor de acest gen, aleși la întâmplare, după ce am solicitat mai multe date de la Biroul Național de Statistică și la Serviciul Fiscal de Stat privind activitatea în ultimii ani a acestor agricultori. Astfel:

– SRL Elevast-Agro – deține o suprafață de 8 ha de mere, a fost afectată în proporție de 90% cu un volum declarat de 160 tone de recoltă compromisă. Însă, conform datelor de la BNS, această întreprindere nu a prezentat în general în ultimii ani darea de seamă anuală privind volumul recoltei obținute. De asemenea, acest producător agricol a achitat în ultimii 3 ani taxe și impozite la stat în mărime de circa 2000 lei, ne mai vorbind de fondul de salarizare care a constituit suma zero. Cu atât mai mult că această întreprindere are, cu părere de rău, terenurile în buruian, neprelucrate.

– Gospodăria țărănească „Pascal Vadim” – deține o suprafață de 3,25 ha de mere care a fost afectată în proporție de 98%, cu un volum declarat de 53,33 tone de recoltă compromisă. Însă, de asemenea nu a prezentat în ultimii ani la BNS darea de seamă anuală privind volumul recoltei obținute. În general această gospodările nu a achitat în ultimii ani nicio taxă și impozit și nu a contribuit cu nimic la bugetul de stat.

– Agro-Lăstar – la fel este în aceeași situație.

Sunt cei care au protestat în fața Guvernului, la chemarea domnului Slusari. Atunci când solicităm de la bugetul statului, asta nu însemna că trebuie să-i aducem în fața Guvernului pe cei care lucrează la negru, pe cei care nu plătesc salarii și cei care nu plătesc impozite la stat. Trebuie să fim deschiși cu cei care lucrează onest. Urmează a fi făcut un lucru enorm pentru a selecta dosarele celor care merită să-și primească compensațiile și să le achităm din banii care sunt prevăzuți demult în bugetul de stat”, a subliniat prim-ministrul.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.