Ilan Şor a cedat magazinele duty-free din Kârgâzstan unei firme din Rusia deținută de afaceriști originari din Chișinău// RISE

La începutul acestui an, Ilan Șor a cedat magazinele duty-free din Kârgâzstan unei firme din Federația Rusă deținută de afaceriști originari din Chișinău. În afacerea inițiată acum câțiva ani, Șor s-a asociat cu un fost șef al Serviciului Vamal din Republica Moldova și cu fiica unui fost deputat kârgâz, se arată într-o investigaţie RISE Moldova dată publicităţii miercuri, 2 martie.

19 septembrie 2012. La Bișkek, capitala Kârgâzstanului, este înregistrată firma Duty Free mall kg. Fondatori, cu cote egale din capitalul social, sunt compania moldovenească D.F.I. SRL (50%) și o tânăra de 20 de ani, Upol Kubanîcibekova (50%) – fiica lui Kubanîcibek Tumanov, fost deputat în Parlamentul Kârgâzstanului (2010-2015) și vicepreședinte al Comisiei de Finanțe. Totodată, unchiul tinerei, Toktogul Tumanov, a fost deputat din partea social-democraților, fracțiune parlamentară condusă, în 2010, de Almazbek Atambaev – ales ulterior în funcția de președinte al țării.

La rândul ei, societatea D.F.I SRL a fost fondată la Chișinău, în august 2012, de Viorel Melnic – fost șef al Serviciului Vamal din Republica Moldova în anii 2008-2009, şi fost ministru adjunct al Economiei, în 2006, când funcţie de ministru era ocupată de Igor Dodon, actualul preşedinte al Republicii Moldova. Ulterior el a vândut D.F.I SRL companiei Dufremol SRL, controlată de Ilan Șor.

Potrivit datelor serviciului vamal, Dufremol SRL deține, la frontiera Republicii Moldova, 12 magazine duty-free.

În septembrie 2013, la un an de la fondarea Duty free mall kg, firma moldovenească Dufremol SRL fondează şi ea la Bișkek o companie – Dufremol kg, în care deține 99% din capitalul social de un milion de dolari SUA. Restul de 1% din capital îi revine lui Viorel Melnic.

Jurnaliștii RISE Moldova au descoperit că, în decembrie 2016 și ianuarie 2017, ambele companii, Dufremol kg și Duty free mall kg, au trecut în proprietatea companiei moscovite Absolyut SRL și a cetățeanului ucrainean Victor Iakovlev.

Viorel Melnic: Noi am purtat negocieri timp de 8 luni cu reprezentanții aeroporturilor pentru deschiderea magazinelor. Negocierile acestea au fost foarte dificile […] Am deschis un magazin mare, de 600 de metri pătrați, pe aeroportul Manas. La acel moment, magazinul respectiv era unul dintre cele mai mari din Asia. Orice afacere, însă, trebuie dezvoltată, capitalizată și vândută, lucru pe care noi l-am și făcut. Aceasta este o schemă clasică, un mecanism de lucru cu companiile străine.

Despre motivele vânzării Dufremol kg, Ilona Șor, administratoarea Dufremol SRL din Moldova, a precizat pentru RISE Moldova că „decizia s-a bazat pe actuala politică comercială a Dufremol SRL, iar „scopul deschiderii companiei kârgâze a fost elaborarea mecanismelor de lucru pe piețele altor state și a unui start-up propriu”.

În discuția cu reporterul RISE Moldova, Upol Kubanîcibekova ne-a declarat că ea și-a vândut cota din Duty free mall kg „la preț nominal”. Întrebată de ce a renunțat la afacere, Kubanîcibekova a explicat că „acest business nu era chiar atât de profitabil pe motiv că, după aderarea Kârgâzstanului la Uniunea Vamală, din care fac parte Rusia și Kazahstan, frontierele au dispărut”.

Într-un răspuns oficial, compania familiei Șor, Dufremol SRL, ne informează că „prețul tranzacției constituie secret comercial, iar condițiile afacerii nu prezintă interes public și nu pot fi divulgate„.

Și vechii, și actualii proprietari ai afacerii duty-free din Kârgâzstan, au refuzat să dezvăluie suma reală a tranzacției. Firma Dufremol SRL din Chișinău a menționat doar că „suma tranzacției reprezintă un secret comercial”.

RISE Moldova a intrat în posesia contractului de vânzare-cumpărare a Dufremol kg cu firma rusească Absolyut (98%) şi cetăţeanul ucrainean Victor Iakovlev (2%). Potrivit documentului, valoarea tranzacţiei a constituit circa 68.500 de euro.

bsolyut SRL din Moscova a fost fondată în 2016, cu jumătate de an înainte de a prelua afacerea duty-free de la Viorel Melnic și familia Șor. Fondator unic al companiei este cetățeanul rus Alexandr Baleakin, originar din Chișinău. Absolyut SRL mai deține 50% din acțiunile unei alte companii rusești – Belaia Gora SRL (Muntele Alb – trad. din rus.). Cealaltă jumătate din companie este deținută de un alt moldovean cu pașaport rusesc: Alexandru Vâlcu. Tatăl său, Nicolae Vâlcu, a fost, ca și Viorel Melnic, șef al Serviciului Vamal al Republicii Moldova.

Textul integral al investigaţiei poate fi citit AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.