Acum 25 ani, începea războiul de pe Nistru

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

La 2 martie, curent, pe întreg teritoriul ţării se vor desfăşura manifestări dedicate comemorării a 25 de ani de la începutul acţiunilor de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova.

Programul acţiunilor de comemorare consacrate Zilei Memoriei începe cu un serviciu divin în memoria celor căzuţi pe câmpul de luptă.

Astăzi vor avea loc depuneri de flori la monumentul Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, cât și la Complexul memorial „Eternitate”.

Conflictul a început în anul 1990, imediat după proclamarea independenței Republicii Moldovenești Nistrene, pe 2 septembrie.

După ce Republica Moldova a primit statutul de membru al ONU (2 martie 1992), președintele moldovean Mircea Snegur a autorizat o intervenție militară împotriva forțelor separatiste care au atacat și ocupat sediul poliției din Dubăsari, din stanga Nistrului, în cursul noptii.

Pe 2 martie, la Chișinău și în mai multe localități din Moldova au loc slujbe de pomenire a celor căzuți în timpul conflictului armat, depuneri de coroane și jerbe la cimitirele eroilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...