Financial Times: „Rusia a distrus Siria – tot ea s-o reconstruiască”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Noi am stricat, vor reparați!” – aceasta este noua poziția rusă în Siria, scrie Financial Times. Moscova declară că nu va participa la reconstrucția acestei țări din Orientul Mijlociu, și propune Occidentului și altor state arabe să se ocupe de această problemă.

Potrivit publicației, nu este surprinzător faptul că Rusia exacerbează o situație deja dificilă. Vladimir Putin și-a creat propriul scenariu de invazie militară în Orientul Mijlociu și, în ciuda tuturor dovezilor, el continuă să se prefacă că lupta cu terorismul islamist, pozând în „salvatorul Siriei”.

Între timp, potrivit estimărilor activiștilor pentru drepturile omului de la Human Rights Watch, mai mult de 440 de civili au fost uciși în bombardamentele din Alep în septembrie și octombrie anul trecut, ceea ce înseamnă crime de război. Dar, în cazul războiului sirian este imposibil să aduci pe cineva în fața justiției, deoarece ambele părți sunt acuzate de „crime monstruoase”, subliniază articolul.

Din cauza faptului că, la sfârșitul anului 2016, rebelii au predat partea de est a orașului Alep, „regimul sirian și-a restaurat puterea în patru orașe-cheie ale țării. Assad a reușit astfel să obțină controlul asupra așa-numitei zone „Siria utilă”.

Dar este devreme să vorbim despre sfârșitul conflictului. Armistițiul este fragil, în plus că, în curând, ar trebui să înceapă lupta pentru orașul Raqqa, deținut de militanții ISIS. Cu toate acestea, publicația recunoaște, „intervenția Rusiei” a obligat Occidentul să renunțe la cererile sale mai vechi – demisia lui Assad.

După pierderea poziției supreme și incertitudinile diplomației lui Trump, Europa și lumea arabă caută noi modalități pentru a consolida opoziția siriană. Problema fondurilor pentru reconstrucția Siriei ar putea fi un astfel de mijloc de presiune. Șefa diplomației UE, Federica Mogherini, intenționează să organizeze o conferință la Bruxelles, în cadrul căreia va fi discutată această problemă.

„Europenii cu fiecare ocazie le spun rușilor că dacă doresc să primească ajutor în refacerea Siriei, opoziției ar trebui să i se ofere o mai mare influență la masa negocierilor”, a declarat unul dintre diplomați pentru FT.

Potrivit lui, în cazul în care această condiție este satisfăcută, ne putem aștepta la o „schimbare reală a puterii în Siria”. În cazul în care Moscova va refuza, semnalul care îi va fi adresat ar suna în felul următor: „Ați stricat – reparați!”.

„Marea negociere” privind reconstrucția și transferul de putere poate avea loc la un moment dat în viitor. Dar, astăzi, toate aceste discuții par rupte de realitate. În Siria încă e război și nimeni nu vrea să „pompeze bani într-o catastrofă în plină desfășurare”. Și chiar dacă Rusia va permite europenilor și arabilor să joace un rol mai important în soluționarea pașnică, Asad poate opune rezistanță procesului de tranziție cu ajutorul Iranului, conchide Financial Times.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...