Un obicei neglijat diminuează stresul şi stările de depresie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Persoanele care locuiesc în cartiere în care trăiesc multe păsări, arbuști și copaci au un risc mai mic de a suferi de depresie, anxietate și stres, potrivit unui studiu efectuat de specialiști de la Universitatea din Exeter, dar și din cadrul British Trust for Ornithology și de la Universitatea din Queensland, informează Science Daily.

Studiul, la care au contribuit câteva sute de participanți, a relevat faptul că observarea păsărilor și a altor elemente din natură precum arbuștii și copacii are beneficii pentru sănătatea mentală, indiferent dacă persoanele respective trăiesc în mediul urban sau în zonele de la periferia orașelor.

Cercetarea publicată în jurnalul „BioScience” a analizat sănătatea mentală a 270 de subiecți de vârste, venituri și etnii diferite și a demonstrat că persoanele care și-au petrecut mai puțin timp în aer liber în săptămâna precedentă evaluării manifestau o tendință mai accentuată către anxietate sau depresie.

În cadrul studiului, oamenii de știință au observat că nu speciile de păsări observate de la ferestre, din grădini sau de pe stradă au o relevanță deosebită pentru sănătatea mentală, ci mai degrabă numărul acestora, în condițiile în care, potrivit unor studii realizate anterior, majoritatea oamenilor manifestă o capacitate redusă de a identifica speciile observate.

Așadar, este mai importantă pentru starea lor de bine interacțiunea cu păsările, în general, nu doar cu anumite specii.

În cadrul unei cercetări realizate în 2016, dr. Cox și profesorul Kevin Gaston de la Institutul pentru Sustenabilitatea Mediului al Universității din Exeter au concluzionat că observarea păsărilor îi face pe oameni mai relaxați și mai conectați cu natura.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...