Un nou mediu de stocare îți poate păstra datele pentru eternitate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Tehnologia avansează pe zi ce trece, iar crearea unui mediu de stocare care să reziste pe măsură ce trece timpul este o sarcină destul de importantă.

O echipă de cercetători japonezi de la Kobe University a reușit să creeze un nou mediu de stocare, care este capabil să stocheze datele pentru ”eternitate”. Poate nu chiar pentru eternitate, dar durata de viață a acestui nou mediu este de 1000 de ani, ceea ce, raportat la speranța de viață a omului, se poate traduce într-o formă de eternitate.

Noua tehnologie se folosește de nanopuncte metalice amplasate în locuri specifice pe o plăcuță semiconductoare din siliciu, aranjate în forma unei grile și capabile să descrie un 0 sau un 1, în funcție de poziție.

După ce nanopunctele sunt amplasate pe plăcuța semiconductoare, ansamblul poate fi sigilat cu un material izolator. Datele stocate pe suprafața plăcuței pot fi citite fără interacțiune fizică, ci prin intermediul unei conexiuni wireless.

Mai multe straturi de plăcuțe pot fi așezate una peste alta în cadrul acestui mediu de stocare, sporind astfel capacitatea de date care poate fi stocată. Un prototip fabricat folosind procesul de 180nm și cu 4 straturi ajunge la densitatea de 0,19 GB pe centimetru pătrat.

Folosind tehnologii moderne, cu procese de fabricație pe 14nm, însă, se poate ajunge la o densitate de 19,3GB pe centimetru pătrat.

Cercetătorii estimează că datele stocate astfel sunt în siguranță pentru aproximativ o mie de ani. La această cifră s-a ajuns folosind un mediu de testare artificial. Cu ajutorul acestuia, au reușit să reducă apariția condițiilor de uzură apărute într-un an la doar o oră, scrie fossbytes.com. Astfel, testarea s-a făcut pe parcursul a 1000 de ore, iar datele erau încă disponibile și intacte în acest mediu de stocare.

O singură problemă are momentan această tehnologie: viteza de citire. În prezent, citirea se face la viteze de cel mult 40Kbps, dar pe măsură ce tehnologia evoluează, ne așteptăm să vedem un progres și în această direcție.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...