Veste bună pentru importatorii auto! Maşinile de teste vor putea fi înregistrate provizoriu

Dealerii de mașini din Moldova vor putea să obțină certificate de înmatriculare pentru autoturismele cu care se vor face probe!

Înmatricularea provizorie pentru probe va fi făcută de către Întreprinderea Registru, prin atribuirea unui număr special, scrie bizlaw.md.

FOTO: facebook.com/kiamoldova

O asemenea soluţie ar putea fi adoptată de autorităţi după ce de aproape un an mașinile din showroom-urile locale nu pot fi scoase pentru test drive, deoarece Registru nu mai eliberează numere de tranzit. Prin urmare, cei care se aventurează să testeze o mașină, riscă să rămână fără permis de conducere.

Potrivit unui proiect al Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, supus consultărilor publice, certificatul de înmatriculare provizorie pentru probe se va acorda pentru autoturismele care vor fi destinate comercializării, pentru a putea face test drive-ul la solicitarea clienților.

Certificatul de înmatriculare provizorie pentru probe va fi valabil timp de un an de la data eliberării, doar pentru teritoriul Republicii Moldova.

Documentul va fi eliberat agentului economic în baza unor acte. Mai exact:

  • cererea solicitantului;
  • copii de pe actul constitutiv al societății din care să rezulte ca obiect de activitate comercializarea vehiculelor rutiere;
  • copii de pe actele care atestă deținerea unui spațiu special amenajat pentru expunerea vehiculelor supuse vânzării;
  • copia documentului vamal care atestă importul vehiculului;
  • copii de pe documentele de înmatriculare eliberate de autorităţile străine, după caz;
  • dovada achitării tarifelor stabilite de autoritatea competentă pentru serviciile prestate.

În proiect se menționează că dealerii care vor deține certificate de înmatriculare provizorie pentru probe vor completa, în momentul în care vor scoate o mașină pentru test drive, o anexă în care să fie incluse datele de identificare a mașinii, și anume: categoria, marca, modelul, greutatea totală, culoarea, numărul de identificare, precum și datele de identificare a persoanei care va conduce mașina.

La fel, agenții economici vor trebui să prezinte poliției identificarea operativă a mașinilor care vor circula cu numere de probă.

Documentul interzice ca autoturismele, care vor circula în baza certificatului de înmatriculare provizorie pentru probe, să transporte bunuri și persoane contra cost.

Apreciem soluţia găsită de autorităţi şi aşteptăm ca cele scrise să fie puse în practică.

Cmentariile sunt închise